Paul de România rămâne în arest preventiv în Malta. Autoritățile i-au respins cererea de eliberare pe cauțiune
Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat că instanţa din Malta a decis, luni, arestarea preventivă a fugarului Prinţul Paul Phillipe al României, până pe data de 9 mai. Ea a adăugat că, din informaţiile pe care le are, solicitarea acestuia de a fi eliberat pe cauţiune, a fost respinsă, însă decizia poate fi contestată. De asemenea, „Ministerul Justiţiei va continua demersurile şi va depune eforturi pentru ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România, aşa cum procedează cu orice fugar al statului român”, a mai precizat Gorghiu.
De Redactia Observator la 29.04.2024, 18:01„Instanţa din Malta a decis azi arestarea preventivă a fugarului Paul de România, până pe data de 9 mai. Din informaţiile pe care le avem, solicitarea acestuia, de a fi eliberat pe cauţiune, a fost respinsă, decizie care poate fi însă contestată. După cum ştiţi, acesta a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul Ferma Băneasa”, a scris Alina Gorghiu, luni pe Facebook.
Ea a ai spus că „Ministerul Justiţiei va continua demersurile şi va depune eforturi pentru ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România, aşa cum procedează cu orice fugar al statului român”.
„Vom informa cu privire la etapele procedurale ulterioare. Vom furniza toate documentele şi informaţiile necesare pentru ca instanţa din Malta să accepte predarea fugarului”, a completat Gorghiu.
Paul de România rămâne în Malta
Pe 6 aprilie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au transmis, referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România, că instanţa din Franţa respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. „Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă.
Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, joi, despre extrădarea Prinţului Paul din România, din Franţa, că nu are încă niciun răspuns de la omologul francez legat de situaţia acestuia, a cărui predare a fost respinsă definitiv de justiţia franceză din cauza unui viciu de procedură. „Mă aştept ca domnul ministru să poată întreba sistemul ce s-a întâmplat în acea speţă”, a adăugat Gorghiu.
Pe 17 mai 2023, Ministerul Justiţiei a prezentat o situaţie a persoanelor căutate sau date în urmărire pentru executarea unor pedepse dispuse de instanţele din România, precum şi ţările în care acestea se află şi stadiul procedurilor desfăşurate pentru a fi aduse în ţară.
Astfel, potrivit situaţiei prezentate de către reprezentanţii MJ, Prinţul Paul este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu - pagubă: 9.523.769 euro.
Prinţul Paul Phillipe al României a fost localizat atunci pe teritoriul Franţei, procedura fiind în curs ,autorităţile franceze au solicitat sentinţa de condamnare - fond şi apel - tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informaţii legate de desfăşurarea procesului penal - după o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de CA Paris, a fost liberat pe cauţiune, conform situaţiei prezentate la acel moment.