Planul monstru al Germaniei pentru a-şi feri cetăţenii de criza energetică: guvernul va plăti toate facturile la energie în luna decembrie
În timp ce românii se gândesc cu groază la sezonul rece, statul german a anunţat că va plăti factura de gaze din luna decembrie pentru toate gospodăriile şi întreprinderile mici şi mijlocii.
De Redactia Observator la 11.10.2022, 17:09Decizia face parte din programul de plafonare în două etape a preţurilor la energie. Oficialii de la Berlin recunosc, însă, că preţul energiei electrice nu va reveni prea curând la 7 eurocenţi, cât era înainte ca Rusia să sisteze livrările. În orice caz, schema în două etape va costa statul german aproximativ 90 de miliarde de euro. La finalul lunii trecute, cancelarul Olaf Scholz a anunţat că alocă 200 de miliarde de euro, cu scopul de a proteja consumatorii de scumpirea curentului.
Efect de domino în întreaga Europă?
Planul a stârnit indignarea unor state-membre. Polonia a acuzat Germania că distruge piaţa internă a Uniunii, prin subvenţionarea propriilor afaceri, cu atât mai mult cu cât se opune şi plafonului pan-european în privinţa tarifelor gazelor naturale. Antonio Rinaldi, un europarlamentar european, a ridicat o problemă spinoasă pentru guvernul german: dacă o asemenea decizie reprezintă sau nu o încălcare a normelor europene privind ajutoarele de stat.
Olaf Scholz a rămas însă tare pe poziţii şi a apărat măsura luată de guvern, măsură pe care o vede ca pe "un scut de protecţie". "Măsurile pe care le luăm sunt justificate. Poate că nu este clar pentru toată lumea că măsurile pe care le adoptăm vor oferi sprijin financiar atât în 2023, cât și 2024: ele nu privesc doar o perioadă scurtă de timp a acestui an", a declarat Scholz. Declaraţia cancelarului german a fost completată de Christian Lindner, ministrul german de Finanţe: "Pachetul nostru de ajutoare nu este disproporționat. Dimpotrivă, este bine proporționat, având în vedere dimensiunea și vulnerabilitatea economiei Germaniei".
Experţii europeni sunt de părere că măsura luată de Germania ar putea provoca un efect de domino în Europa, iar acest lucru s-ar putea transforma într-o cursă a subvenţiilor între statele Uniunii Europene.