Antena LIVE

Curs valutar

Polonia cere arestarea a 43 de criminaliști ruși pe care îi suspectează de falsificarea rapoartelor medico-legale în dezastrul de la Smolensk

Procurorii polonezi cer arestarea a 43 de criminalişti ruşi pe care îi suspectează că ar fi falsificat rapoartele medico-legale în accidentul aviatic din Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa fostul lider din Varşovia Lech Kaczynski, soţia sa și întregul său comandament militar.

De la 02.04.2025, 09:02
WhatsApp
Vezi și:

Parchetul naţional al Poloniei a anunţat marţi că va solicita arestarea a peste 40 de experţi medico-legali ruşi care au efectuat autopsiile victimelor catastrofei aviatice de lângă Smolensk în 2010, în urma căreia şi-au pierdut viaţa preşedintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski, şi zeci de demnitari ai ţării, relatează EFE.

Procurorul Krzysztof Schwartz, şeful principalei echipe de anchetă din cadrul Parchetului Naţional, a declarat pentru agenţia de presă poloneză PAP că s-a stabilit "dincolo de orice îndoială" că rapoartele medico-legale conţineau informaţii false.

"Nu este clar dacă minciunile au fost introduse în mod deliberat în acele documente sau a fost vorba de lene sau de incompetenţă. Dar cu siguranţă actele au fost întocmite haotic, unele fiind copiate şi inserate în altele. Poate că au abordat problema într-un mod tipic rusesc, de mântuială", a declarat el.

Conform informaţiilor publicate marţi, neregulile constatate în autopsii vizează lipsa descrierii elementelor de identificare şi a leziunilor semnificative într-o serie de cazuri, precum şi introducerea în acte a unor informaţii despre leziuni şi proceduri care nu au avut loc efectiv. Mai mult, la analiza rapoartelor de autopsie, care au o structură diferită în Rusia decât în Polonia, a rezultat că în peste 60 de documente au fost constatate încălcări grave, conform agenţiei PAP.

Parchetul polonez a trimis părţii ruse o cerere oficială de asistenţă juridică, dar Rusia a refuzat să coopereze, aşa încât Varşovia se vede în situaţia să recurgă la emiterea unor mandate internaţionale de arestare.

Tragedia din Smolensk

La 10 aprilie 2010, un avion oficial polonez s-a prăbuşit lângă Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea a 96 de persoane, inclusiv a preşedintelui de atunci, a soţiei sale şi a zeci de personalităţi militare şi politice de rang înalt.

Delegaţia urma să participe la o ceremonie de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde, în 1940, zeci de mii de polonezi au fost ucişi de poliţia secretă sovietică (NKVD). Coincidenţa dintre locul tragediei şi natura pierderii elitei poloneze l-au determinat pe Lech Walesa, fostul preşedinte al Poloniei, să se refere la acest eveniment ca la "Katyn 2".

De atunci, tragedia de la Smolensk a dobândit o semnificaţie politică profundă în Polonia, marcată de sciziuni şi controverse. Principalul partid de opoziţie, Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al defunctului preşedinte, a promovat teoria conform căreia accidentul nu a fost o simplă greşeală, ci un act deliberat, posibil un atentat.

Această versiune a polarizat societatea poloneză, împărţind-o între cei care cred în investigaţiile oficiale poloneze şi ruse, care subliniază o eroare de pilotaj şi condiţii adverse, şi cei care susţin teoria conspiraţiei.

Recent, o anchetă a Ministerului polonez al Apărării a concluzionat că guvernul PiS anterior a cheltuit zeci de milioane de euro pentru o comisie care să investigheze din nou accidentul, cu singurul scop de a dovedi că acesta a fost provocat în mod deliberat, iar ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a afirmat că "scopul real a fost de a confirma ipoteza unei explozii", potrivit media citate. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

smolensk polonia avion prabusit rusia
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025