Polonia dă vina pe UE pentru scumpirea curentului: ce apare pe facturile primite de polonezi
"Uniunea Europeană e de vină pentru scumpirea curentului." Asta scrie pe facturile polonezilor. Guvernul de la Varşovia îi obligă pe furnizori să treacă toate costurile tranziției verzi și ponderea lor în totalul de pe factură. Este o fugă de responsabilitate, spun specialiştii, într-o ţară în care 70% din energie este asigurată din cărbune, o sursă extrem de poluantă. Şi românii plătesc pentru trecerea la verde. Costurile însă sunt la jumătate faţă de cele din Polonia.
De Lucia Cujbă la 03.02.2022, 16:1359% din factura polonezilor e pentru certificatele de carbon, o formă de taxare a cărbunelui şi gazelor: 90 euro pe certificat, triplu față de anul trecut. Tot pe factură mai scrie şi că 8% dau pentru certificatele verzi. "Transparenţa este un lucru bun, scoate în evidenţă, în mod clar, cum se cheltuie banii consumatorului. Trebuie să şi le asume autorităţile, autorităţile le-au acceptat, le-au impus în legislaţia naţională. Fiecare ţară şi-a negociat, şi-a asumat lucruri din acest Green Deal, nu a venit nimeni să pună pistolul la tâmplă nimănui", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
Taxele se regăsesc în facturile tuturor europenilor, doar că ponderea este diferită, în funcţie de câtă energie verde produce fiecare stat. Şi românii plătesc pe factura de curent diverse taxe pentru tranziţia la verde. Certificatele de carbon, de exemplu, reprezintă cam 20% din costul total al facturii. Iar 5% reprezintă certifictele verzi. Concret, la un consum mediu de 125 de kWh pe lună, aplicat la un preţ mediu de 1 leu şi 38 de bani, avem o factură de 172 de lei. 35 de lei îi dăm pentru certificatele de carbon. Iar 9 lei - pentru certificatele verzi. Aceşti bani sunt investiţi în proiecte de producere a energiei regenerabile.
Aproximativ 40% din energia produsă în România provine din termocentralele pe cărbuni şi gaz
Mult mai puţin decât plătesc polonezii. Şi asta pentru că aproximativ 40% din energia produsă în România provine din termocentralele pe cărbuni şi gaz. Specialiştii spun că tranziţia la verde este necesară, doar că renunţarea bruscă la sursele tradiţionale provoacă deficit, pe care îl acoperim din importuri. Evident, la preţuri mai mari. "Nicio schimbare nu se face fără pic de durere. Vom înlocui cărbunele cu producție pe gaze, mai puțin poluantă, mai ieftină. Nu putem sta complet pe regenerabile", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Trebuie să facem o tranziţie inteligentă, pas cu pas, constant, să ne uităm la costuri. Prioritatea pentru noi ar trebui să fie să construim cât mai multe capacităţi noi de producţie. Atunci avem capacităţi alternative la dispoziţie şi putem să renunţăm total sau parţial la unităţile de cărbune", a declarat Răzvan Nicolescu, expert în energie. Obiectivul Uniunii Europene este scăderea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră comparativ cu nivelul din 1990. O țintă care ar trebui atinsă până în 2030.