Polonia, Ungaria şi Cehia vor fi supuse unor "proceduri juridice" de infrigment, după refuzul de a primi solicitanţi de azil
Comisia Europeană a anunţat marţi că va lansa proceduri legale împotriva Ungariei, Poloniei şi Cehiei, pentru refuzul lor categoric de a primi solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, relatează AFP.
De Redactia Observator la 13.06.2017, 17:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Comisia Europeană a anunţat marţi că va lansa proceduri legale împotriva Ungariei, Poloniei şi Cehiei, pentru refuzul lor categoric de a primi solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, relatează AFP.
Executivul european “a decis să lanseze proceduri” de infringement vizând cele trei state membre, pentru că nu şi-au îndeplinit “obligaţiile juridice” în materie de repartiţie a solicitanţilor de azil, se arată într-un comunicat al CE.
Comisia Europeană a convenit să trimită scrisori de notificare oficială Poloniei şi Ungariei şi Cehiei, ceea ce va deschide calea pentru multe luni sau chiar ani de lupte judiciare, înainte de eventuale sancţiuni
Acest pas reprezintă o escaladare bruscă a disputelor UE privind migraţia. Astfel de scrisori reprezintă primul pas în aşa-numita procedură de infringement, pe care CE o poate deschide împotriva statelor UE care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale.
Polonia şi Ungaria au refuzat să preia vreun migrant în baza planului convenit în 2015 pentru transferul a 160.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia – ţări depăşite de afluxul de oameni din Orientul Mijlociu şi Africa.
Cehia a acceptat iniţial 12 persoane din totalul de 2.691 alocate prin mecanismul de cote, dar în iunie a anunţat că nu va mai accepta niciun migrant, invocând motive de securitate.
O serie de atacuri islamiste din vestul Europei, începând de la sfârşitul lui 2015, a atras atenţia asupra securităţii publice, iar unele voci pun atacurile pe seama primirii de refugiaţi în Europa.
Disputele din interiorul comunitar vin într-o perioadă în care unitatea şi hotărârea blocului comunitar sunt puse la încercare de Brexit, de creşterile economice slabe şi de ascensiunea populiştilor şi euroscepticilor.