Povestea celui mai mare escroc din istorie. Cum a reuşit să vândă Turneul Eiffel la fier vechi, de două ori
Un bărbat a reuşit în 1925 să vândă Turnul Eiffel la fier vechi. După unele relatări ar fi făcut asta în două rânduri. Apoi s-a mutat în Statele Unite şi l-a păcălit până şi pe Al Capone.
De Redactia Observator la 26.10.2024, 16:19Victor Lustig este considerat a fi cel mai mare escroc din istorie. Lustig a ajuns în Franţa în 1925 şi a pus imediat ochii pe monumentul ce a avea să devină emblema Parisului şi a Franţei. Pe atunci, Turnul Eiffel era o construcţie nouă pe care lumea nu o vedea cu ochi buni. Parizienii acelor timpuri considerau că acea construcţie ciudată din fier strică armonia Parisului ale cărui "porţi" arhitecturale şi culturale erau reprezentante de Arcul de Triumf şi Catedrala Notre-Dame. Asta dincolo de cheltuielile de mentenanţă într-o perioadă în care Europa se afla între Primul şi Al Doilea Război Mondial ce avea să vină.
Turnul Eiffel, vândut de două ori
Lustig a profitat de această situaţie şi s-a dat drept un reprezentant al statului francez. A organizat o întrunire cu mai mulţi oameni de afaceri pe care a reuşit să-i convingă că guvernul vrea să demonteze Turnul Eiffel şi să-l vândă la fier vechi. Chiar dacă lumea era nemulţumită de noua construcţie, dintre toţi afaceriştii chemaţi la întrunire doar unul l-a crezut pe Lustig suficient cât să dea şi bani. Andre Poisson s-a oferit să plătească 70.000 de franci pentru cele 7.300 de tone de fier. O dată ce a primit banii, Lustig s-a făcut nevăzut. Afaceristul păcălit nu a depus plângere, ruşinea că a căzut într-o asemenea capcană fiind prea mare pentru a povesti totul în faţa autorităţilor.
Un an mai târziu, Lustig s-a gândit să mai "vândă" încă o dată Turnul Eiffel. De această dată poliţia a fost informată despre "schemă". Deşi a reuşit să păcălească un alt om de afaceri, Lustig nu a mai apucat să intre în posesia banilor. A fugit imediat ce un complice de-al său l-a informat că poliţia franceză îi pregăteşte un flagrant.
Victor Lustig s-a mutat apoi în Statele Unite ale Americii unde şi-a continut escrocheriile. A reuşit să-l păcălească până şi pe celebrul gangster Al Capone. Când a realizat totuşi cu cine are de-a face, Lustig s-a întors la Al Capone şi i-a dat toţi banii înapoi. Gangsterul a fost deopotrivă impresionat şi amuzat de gestul lui Lustig aşa că i-a permis să păstreze o parte din bani.
Lustig s-a născut într-un orăşel în ceea ce în acea perioadă era Imperiul Austro-Ungar. Era un bărbat educat, elegant şi vorbea fluent nu mai puţin de 5 limbi străine. Având aceste abilităţi a încercat o carieră în diplomaţie, dar banii obţinuţi din muncă erau prea puţini prea el. Aşa că şi-a folosit calităţile în alte scopuri. În tinereţe, Lustig era mare amator de jocuri de noroc şi îi plăcea să fie mereu înconjurat de femei frumoase. Cel mai probabil aşa s-a ales şi cu o cicatrice pe faţă. Rana de pe faţă, ce părea a fi la prima vedere un inconvenient, a fost transformată de Lustig într-un atu. Bărbatul le povestea tuturor că s-a ales cu cicatricea în urma unui "duel între nobili" şi se recomanda de fiecare dată ca fiind "Contele Lustig".
Victor Lustig a fost arestat în primăvara anului 1935, în SUA. Dar nu pentru că poliţia americană ştia unde se află sau putea proba vreuna dintre numeroasele sale escrocherii, ci pentru că iubita lui l-a prins că o înşeală. Pentru a se răzbuna, femeia s-a dus la poliţie şi a povestit totul cu lux de amănunte: cum şi în ce fel s-au produs înşelătoriile, cine sunt complicii şi mai ales unde se ascunde. Lustig a murit doi ani mai târziu, într-o închisoare federală.