Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare. Opoziţia pro-occidentală nu recunoaşte noul parlament
Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, cere repetarea alegerilor parlamentare după ce opoziția a susținut că au fost fraudate în favoarea partidului de guvernământ. UE și SUA au cerut o anchetă privind neregulile electorale de la votul din 26 octombrie câștigat de partidul Visul Georgian, considerat pro-rus. Opoziţia pro-occidentală a refuzat să recunoască rezultatul sau să formeze noul parlament, pe care îl consideră ilegitim.
De Redactia Observator la 11.11.2024, 16:44- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a cerut luni repetarea alegerilor parlamentare din 26 octombrie, pe care partidul de guvernământ Visul Georgian le-a câştigat şi ale căror rezultate nu sunt recunoscute de opoziţie. "Noi şi prietenii noştri căutăm modalităţi de a scoate ţara din criză", a declarat şefa statului la o conferinţă de presă după întâlnirea cu şefii comisiilor de relaţii externe ale parlamentelor din Lituania, Estonia, Letonia, Franţa, Germania, Finlanda, Polonia şi Suedia.
Visul Georgian, coşmarul Europei
Salome Zurabişvili a reiterat că alegerile parlamentare au fost "falsificate", de aceea "trebuie să aibă loc noi alegeri pentru ca Georgia să aibă un parlament legitim, un guvern legitim şi un nou preşedinte legitim". "Societatea noastră este europeană şi democratică dar, din păcate, guvernul nostru nu este democratic şi a capturat practic toate instituţiile statului", a explicat preşedinta al cărei mandat expiră la jumătatea lunii decembrie.
Potrivit preşedintei Georgiei, cu prerogative pur reprezentative întrucât ţara este o republică parlamentară, organizarea de noi alegeri este "calea către stabilitate, democraţie şi Europa". Preşedintele parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili, a refuzat să se întâlnească cu oficialii din statele europene mai sus menţionaţi, pe care i-a acuzat că vor să "semene haosul" în ţară.
- Alegeri în Georgia. Renumărarea voturilor confirmă victoria partidului pro-rus aflat la putere
- Preşedinta Georgiei cere o investigaţie internaţională a alegerilor. "CEC este complet în mâinile partidului...
- Alegeri în Georgia: Se renumără voturile parţial. Nu este clar dacă ar putea influenţa rezultatul final
- Furie după alegerile din Georgia. Peste 20.000 de protestatari, în fața parlamentului din Tbilisi: "Ne-au furat...
"Este imposibil să te prezinţi ca un proiect pentru o Europă paşnică şi, în acelaşi timp, în numele Europei, să semeni haos în Georgia", a scris Şalva Papuaşvili într-o scrisoare adresată delegaţiei parlamentare europene pe care a publicat-o pe pagina sa de Facebook.
El a menţionat că "autorităţile georgiene rămân angajate în dialogul cu toate părţile relevante şi interesate" dar, în acelaşi timp, a subliniat că "unii membri ai delegaţiei au arătat în mod repetat ostilitate faţă de Georgia, iar vizita are o părtinire politică marcată".
Papuaşvili i-a acuzat pe membrii delegaţiei de "încălcare sistematică şi deliberată a legislaţiei georgiene împotriva Visului Georgian aflat la guvernare în sprijinul opoziţiei, încercând să exercite o influenţă ilegală asupra voinţei cetăţenilor georgieni".