Donald Trump consideră că zidul este singura soluţie pentru oprirea imigraţiei ilegale. Preşedintele este hotărât să declare stare de urgenţă naţională
Preşedintele Donald Trump este hotărât să declare starea de urgenţă naţională, dacă aceasta va fi singura cale de a finanţa construcţia zidului de la graniţa cu Mexicul.Trump a subliniat acest lucru într-o vizită în zona frontierei.
De Redactia Observator la 11.01.2019, 10:59Preşedintele Donald Trump este hotărât să declare starea de urgenţă naţională, dacă aceasta va fi singura cale de a finanţa construcţia zidului de la graniţa cu Mexicul.Trump a subliniat acest lucru într-o vizită în zona frontierei. Disputa cu opoziţia democrată, care refuză să aloce fondurile pentru zid, a provocat blocajul parţial al activităţii guvernului. Sute de mii de bugetari nu şi-au primit salariile, iar mulţi protestează vehement.
Preşedintele a mers într-un sector de frontieră din Texas, unde ar urma să fie construit viitorul zid. Grănicerii i-au raportat că reţin, zilnic, imigranţi ilegali. Nu doar latino-americani, ci şi asiatici şi chiar români.
Raul Ortiz: Numai ieri, joi, am reţinut 133 persoane din alte ţări decât cele din America Centrală şi Mexicul. Printre ei se află indivizi din India, Pakistan, China, România, Ecuador, Nicaragua şi aşa mai departe. de fapt nicaragua e tot în america centrală.
Trump a reafirmat că zidul este singura soluţie pentru oprirea imigraţiei ilegale şi a contrabandei. Şi este decis să-i finanţeze construcţia prin orice mijloace.
Dacă, din orice motiv, nu reuşim, iar ei nu acţionează cu simţ de răspundere, nu le pasă de moarte, de criminalitate şi de toate problemele cauzate de lipsa barierei, veţi vedea ce se întâmplă într-o stare de urgenţă naţională, pe care o pot declara foarte uşor.
Donald Trump: Nu am vrut niciodată să spun că ei ne vor scrie, pur şi simplu, un cec. Am spus doar că vor plăti pentru zid. Şi asta şi fac! Ei plătesc pentru zid prin minunatul acord comercial pe care l-am încheiat între SUA, Mexic şi Canada, acordul USMCA.
Preşedintele cere fonduri bugetare de peste cinci miliarde de dolari pentru securizarea frontierei, dar democraţii refuză să aloce mai mult de 1,6 miliarde. Conflictul a dus la aşa-numita "închidere" a guvernului. Mai multe ministere şi agenţii federale şi-au încetat temporar activitatea. În Texas, Trump a fost întâmpinat de grupuri de manifestanţi.
Proteste mai ample au avut loc, în acest timp, la Washington. Sute de salariaţi bugetari rămaşi fără salariu cer deblocarea activităţii guvernamentale.
Blocajul este pe cale să devină cel mai lung din istoria Statelor Unite, iar un compromis pare foarte departe. Preşedintele şi-a anulat chiar şi deplasarea la importantul forum economic de la Davos, care începe la 22 ianuarie, un semn că problemele guvernului s-ar putea prelungi până atunci.