Prețul petrolului sare în aer, după atacurile cu drone asupra rafinăriilor din Arabia Saudită
Lumea întreagă este în pragul unei noi crize. Preţul petrolului a explodat după atacurile cu drone asupra rafinăriilor din Arabia Saudită. Şi în România vom resimţi efectele, spun analiştii.
De Redactia Observator la 16.09.2019, 22:07Lumea întreagă este în pragul unei noi crize. Preţul petrolului a explodat după atacurile cu drone asupra rafinăriilor din Arabia Saudită. Şi în România vom resimţi efectele, spun analiştii. În câteva zile, preţul benzinei şi al motorinei ar urma să crească cu cel puţin 5 la sută. Scumpirile s-ar putea dubla, pentru că sunt toate semnele unei crize prelungite. Statele Unite sunt pregătite să răspundă atacului.
Fotografiile din satelit arată dimensiunea distrugerilor suferite de instalaţiile petroliere din Arabia Saudită, în urma atacului de sâmbătă. Cea mai mare rafinărie a ţării a fost scoasă din funcţiune.
Atacul a fost revendicat de rebelii din Yemen, împotriva cărora trupele saudite luptă de mai mulţi ani. Rebelii susţin că bombardamentul a fost efectuat de drone.
Statele Unite nu au, însă, niciun dubiu că atacul a fost lansat de Iran. Cel puţin 19 rachete de croazieră au lovit rafinăriile, susţin americanii. Un atac fără precedent care a redus la jumătate producţia saudită şi ameninţă să destabilizeze piaţa mondială.
În Europa, cotaţia barilului de petrol a crescut cu aproape 20%.
Efectele le vom vedea imediat şi pe piaţa din România, spun analiştii.
O creştere de cinci la sută ar însemna în jur de 30 de bani pe litru de combustibil. Astfel, motorina ar putea ajunge curând la pragul de şase lei. Pe termen lung, estimările analiştilor sunt sumbre.
În Statele Unite, Donald Trump a autorizat folosirea petrolului din rezerva strategică. Dacă piaţa nu se va stabiliza, experţii cred că preţul barilului ar putea ajunge şi la 100 de dolari.
Preşedintele american a scris, pe Twitter, că Statele Unite sunt pregătite să riposteze, dar îşi vor coordona acţiunea cu Arabia Saudită.
O astfel de ripostă ar putea declanşa un nou conflict de amploare în Orientul Mijlociu.