Primul jaguar din lume conceput prin inseminare artificială, mâncat de mamă
Eveniment istoric. Primul jaguar din lume conceput prin inseminare artificială a fost adus pe lume de mama sa, dar mâncat două zile mai târziu.
De Larisa Andreescu la 03.04.2019, 23:32Eveniment istoric. Primul jaguar din lume conceput prin inseminare artificială a fost adus pe lume de mama sa, dar mâncat două zile mai târziu.
Oamenii de știință au sărbătorit nașterea primului pui de jaguar născut prin inseminare artificială, în ciuda faptului că mama sa l-a mâncat două zile mai târziu.
Potrivit Organizaţiei de Mediu Mata Ciliar din Sao Paulo, Brazilia, nașterea este salutată ca o descoperire științifică capabilă să contribuie la conservarea populațiilor sălbatice ale felinelor aflate pe cale de dispariție.
Experţii nu au considerat moartea animalului ca fiind un pas înapoi. Ei au declarat că “nu este un lucru neobişnuit, se întâmplă atât în natură, cât şi în captivitate, în special în cazul animalelor carnivore”.
Puiul s-a născut pe data de 16 februarie, la 104 zile după ce mama sa, un jaguar de 5 ani pe nume Bianca, a fost înseminată artificial cu succes. Femela s-a născut sănătoasă şi viguroasă, mama ei dând dovadă de o “excelentă îngrijire maternă” în prima zi, au declarat veterinarii.
“Din păcate, două zile mai târziu puiul a murit. Nu știm de ce și nu putem spune dacă a fost ucisă întâi de mamă pentru că nu a fost văzută pe monitoare în a doua zi. Bianca a fost prima mamă care a influențat rezultatul evenimentului. Echipa veterinară nu a putut efectua o necropsie deoarece copilul fusese deja mâncat” a spus Samuel Nunes, purtător de cuvânt al Mata Ciliar.
Nașterea istorică și procesul care a condus la concepția sa au fost capturate pe video.
Filmul prezintă veterinarii care sedau un mascul matur sănătos, extrag sperma proaspătă, o analizează în laborator, iar apoi introduc celulele reproducătoare selectate în femelă, efectuând scanări cu ultrasunete.
Proiectul Mata Ciliar s-a desfăşurat încă din 2017, printr-un parteneriat cu oamenii de știință de la Centrul pentru Conservarea și Cercetarea vieții sălbatice pe cale de dispariție din Cincinatti.
Conform Mirror, Bianca a fost una dintre cei cinci jaguari aleși să participe la proiect pe baza sănătății, vârstei, adecvării pentru reproducere și comportamentului favorabil.
"În ultimii câțiva ani am făcut câteva încercări de inseminare artificială cu femelele, dar acestea nu au funcționat. Dar în noiembrie anul trecut am obținut un rezultat pozitiv" a declarat rofesorul Paz de la Facultatea de Medicină Veterinară a FUMG.
"Jaguarul este ultima din cele șapte specii de feline de dimensiuni mari care trebuie supuse inseminării artificiale. Nașterea acestui pui este un reper istoric important. Aceasta stimulează posibilitatea utilizării reproducerii asistate ca instrument de gestionare care mărește variabilitatea genetică a populațiilor captive și sălbatice și conservarea acestor feline aflate pe cale de dispariţie” a spus Dr. Bill Swanson, cercetător la CREW.