Prinţul acuzat că l-a ucis pe Arthur se apără că ”a împușcat legal un urs periculos”. Ce spune despre banii plătiți pentru vânătoarea “de trofee”
După ce uciderea ursului Arthur a devenit un subiect internațional, prințul acuzat, Emanuel von und zu Liechtenstein, a declarat, vineri, că a obținut și a exercitat legal autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile din România și că, de fapt, ursul ucis nu este cel supranumit ”cel mai mare urs brun din România”.
De Ana Maria Ghiarasim la 07.05.2021, 21:35Potrivit krone.at, prințul de Liechtenstein a declarat că, ”însoțind ghizii locali de vânătoare”, el „a ucis animalul care făcea probleme la 250 de metri de casele unui sat”.
„După ce ursul a pătruns adesea în zona unor așezări, a fost clasificat ca periculos de către autoritățile române responsabile și eliberat pentru tragere. Am dobândit legal autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”, a spus prințul Liechtenstein într-o scrisoare.
De asemenea, acesta neagă că ar fi fost vorba de ursul brun „Arthur” și a dat asigurări că va sprijini pe deplin ancheta autorităților din România.
Întrebat cât l-a costat partida de vânătoare în România, prințul de Liechtenstein a evitat să spună o sumă, afirmând doar: „Din câte știu, taxele plătite sunt investite în primul rând în programe de protecție pentru urși și pentru oamenii care locuiesc în zonele cu urși”.
Prințul ar fi plătit 7000 de euro pentru vânătoarea ”de trofee”
Uciderea lui Arthur a avut loc într-o perioadă în care Ministerul Mediului a dat o derogare pentru împuşcarea unei ursoaice cu pui, care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Doar că Prinţul Emanuel nu a împuşcat ursoaica, ci pe Arthur. Și ar fi plătit pentru acest lucru 7.000 de euro, în luna martie.
“Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.
"Trofeul" de vânătoare a rămas în România
În ultimele zile, presa internaţională a relatat pe larg cazul ursului Arthur, ucis în România de prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, animal despre care s-a scris că era “regele urşilor din România”.
Aşa-numitul "trofeu" de vânătoare rezultat în urma împuşcării ursului Arthur nu va pleca din România, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna, arătând că scoaterea din ţară a blănii şi craniului animalului ar reprezenta faptă penală.
Ministrul a confirmat că ursul Arthur era unul dintre cele mai mari exemplare din ţară, subliniind că nimeni nu poate spune dacă era cel mai mare.