Procurorii americani spun că Honduras a devenit un "narco-stat", iar preşedintele protejează traficanţii şi face milioane de dolari
Procurorii americani susţin că Hondurasul a devenit un "narco-stat". Forțele de securitate și politicieni, inclusiv președintele Juan Orlando Hernandez, ar lucra cu traficanții pentru a muta cantități mari de cocaină în Statele Unite.
De Cristian Ionescu la 10.03.2021, 10:34Mărturiile traficanţilor indică spre preşedintele Hernandez
În declarațiile deschise, la procesul presupusului traficant de droguri Geovanny Fuentes Ramirez, procuratura a spus că inculpatul a plătit bani grei preşedintelui Hernandez, pentru a primi protecție de la forțele de securitate din Honduras.
Fuentes Ramirez a pledat nevinovat pentru acuzațiile de trafic de droguri și infracțiuni conexe cu arme, scrie Reuters.
"Era de neatins, o parte esențială a narco-statului hondurez. Acesta este un traficant violent, de arme şi cocaină, care a lucrat cu polițiști, militari, politicieni, inclusiv președintele, care a făcut milioane ajutându-l pe președinte să traficheze cocaină", a declarat procurorul Jacob Gutwillig despre Fuentes Ramirez.
Hernandez, care a negat în repetate rânduri orice implicare în traficul de droguri, a fost un aliat cheie pentru Statele Unite, atât sub administrația Obama, cât și pe cea a lui Trump, atât în operațiunile de imigrare, cât și în cele anti-stupefiante din regiune.
Ancheta ar putea complica eforturile noii administrații Biden de a investi 4 miliarde de dolari în America Centrală, inclusiv Honduras, pentru a aborda cauzele migrației.
Preşedintele Honduras neagă acuzaţiile
Într-o serie de tweet-uri, preşedintele Hernandez a scris că traficanții de droguri depun mărturii false împotriva sa, ca răzbunare împotriva guvernului său și pentru a-și reduce propriile sentințe. El a spus că cooperarea anti-stupefiante a Hondurasului va fi afectată dacă autoritățile SUA le vor crede.
Potrivit rechizitoriului procurorilor americani, Hernandez, care este președinte din 2014, ar fi folosit forțele de ordine din Honduras și oficialii militari pentru a proteja traficanții de droguri, inclusiv pe Fuentes Ramirez, despre care au spus că l-a mituit pe Hernandez.
Procurorii au declarat că Fuentes Ramirez a început să traficheze cantități mici de droguri în 2009, dar că abia în 2013, când s-a asociat cu Hernandez, atunci candidat la președinție, afacerea sa a început să "înflorească".
Agenţii DEA l-au arestat pe Fuentes Ramirez la Miami în martie 2020, iar ofiţerul Brian Fairbanks a mărturisit pentru acuzare că, împreună cu fotografiile cu puști de asalt și bani numerar, agenția a găsit informații de contact pentru Hernandez în telefoanele mobile ale lui Fuentes.
Dovezile prezentate de pe telefoanele mobile ale lui Fuentes Ramirez și din contul iCloud al fiului său conţin şi o fotografie a lui Cristian Fuentes, fratele omului de afaceri și actualul candidat la congres, cu Hernandez, precum și informații de contact pentru fostul președinte Mel Zelaya și o serie de militari de rang înalt și oficiali de poliție.
Apărarea a recunoscut că Fuentes Ramirez l-a cunoscut pe Hernandez prin Fuad Jarufe, proprietarul afacerii cu orez prin care inculpatul ar fi plătit mită lui Hernandez. Cu toate acestea, avocatul apărării, Eylan Schulman, a declarat în declarația sa de deschidere că cazul guvernului este "dependent de martori interesați, cu prea multe de câștigat, prea puțin de pierdut", făcând referire la traficanții care se așteaptă să depună mărturie împotriva Fuentes Ramirez.
Procurorii au susținut că Fuentes Ramirez a raportat "direct lui Tony Hernandez", fratele președintelui, care a fost condamnat în instanța federală din Manhattan pentru trafic de droguri și arme în octombrie 2019. În acel proces, procurorii americani au declarat că președintele Hernandez a acceptat milioane de dolari mită de la traficanții de droguri. El a negat în mod repetat acuzația.