Prostituţia ar putea deveni ilegală în Spania. Premierul vrea să o interzică la 26 de ani după ce ţara a dezincriminat-o
Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez a anunţa, duminică, într-o conferinţă susţinută în cadrul congresului partidului său că îşi doreşte ca prostituţia să devină ilegală în ţară, pentru că această practică "înrobeşte femeile".
De Ovidiu Cojocaru la 18.10.2021, 12:09Prostituția a fost dezincriminată în Spania în 1995, iar în 2016 ONU a estimat că industria sexuală a țării valorează 3,7 miliarde de euro, relatează BBC. De asemenea, potrivit unui sondaj realizat în anul 2009, unul din trei spanioli au confirmat că au plătit femei necunoscute pentru a presta servicii sexuale. Cu toate acestea, un alt raport publicat în 2009 a sugerat că cifra ar putea ajunge la 39%, iar un studiu al ONU din 2011 a citat Spania ca al treilea cel mai mare centru de prostituție din lume, fiind întrecută doar de Thailanda și Puerto Rico.
Prostituţia ar putea deveni ilegală
Prostituția este în prezent nereglementată în Spania și nu există nicio pedeapsă pentru cei care oferă servicii sexuale plătite din propria voință, atâta timp cât nu are loc în spații publice. Cu toate acestea, proxenetismul este ilegal. În timp, industria a crescut, iar cele mai actuale cifre arată că aproximativ 300.000 de femei lucrează ca prostituate în Spania.
În 2019, în timpul campaniei electorale, partidul din care face parte şi premierul Sanchez a publicat un angajament, prin care promitea că prostituţia va deveni ilegală. La acel moment, iniţiatorii au numit prostituţia drept "unul dintre cele mai crude aspecte ale sărăciei în rândul femeilor şi una dintre cele mai grave forme de violenţă împotriva femeilor". Cu toate acestea, la doi ani de la alegeri, nu a fost încă depusă nicio legislație.
Susținătorii sistemului actual spun că a adus beneficii uriașe femeilor care o practică și le-a făcut viața mai sigură. Cu toate acestea, în ultimii ani au crescut îngrijorările cu privire la potențialul ca femeile să fie traficate. În 2017, poliția spaniolă a identificat 13.000 de femei în raiduri anti-trafic, afirmând că cel puțin 80% dintre acestea erau exploatate împotriva voinței lor.