Nou protest uriaș în Belarus. Alexandr Lukaşenko umblă cu o armă Kalaşnikov la el
Aproape 200.000 de oameni au ieşit pe străzile capitalei din Belarus pentru a cere demisia preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Manifestanţii au respins astfel ameninţările armatei, care avertizase că ar putea interveni împotriva lor. La rândul său, Lukaşenko s-a lăsat filmat înarmat şi în ţinută de luptă, ca şi cum s-ar pregăti de război.
De Redactia Observator la 24.08.2020, 08:43- Continuă protestele anti-guvernamentale din Belarul
- Președintele Lukașenko, filmat cu un Kalaşnikov în mână
O mulţime uriaşă a invadat bulevardele din Minsk, arborând vechiul drapel al independenţei belaruse, devenit simbolul opoziţiei faţă de regimul preşedintelui Lukaşenko. Manifestanţii s-au îndreptat spre palatul prezidenţial, dar s-au oprit la mică distanţă de incintă, fără să se producă niciun incident violent.
"Am trei copii şi trei nepoţi şi vreau ca ei să trăiască într-o ţară liberă, să-şi poată exprima liber opiniile şi să aibă perspectiva unei vieţi mai bune", spune un protestatar.
Am venit în uniforma în care am făcut serviciul militar, în 2006, pentru a arăta că armata trebuie să fie de partea poporului.
Ministerul Apărării îi compară pe manifestanţi cu "fasciştii". Agenţia oficială de presă a difuzat imagini în care Lukaşenko coboară din elicopter purtând vestă antiglonţ şi, în mână, o armă Kalaşnikov, dar fără încărcător. În această ţinută de luptă, preşedintele a felicitat trupele de securitate care apărau palatul. Aceste unităţi sunt acuzate de atacuri deosebit de brutale împotriva manifestanţilor, după alegerile de acum două săptămâni.
Alexandr Lukaşenko
Băieţi, vă mulţumesc! Foarte frumos!
Lukaşenko susţine că protestele sunt sprijinite de "forţe străine" şi că NATO a mobilizat trupe la graniţele Belarusului, în vederea unui atac. NATO respinge aceste acuzaţii.
În schimb, în Lituania, peste 50.000 de oameni au format un lanţ uman de 30 de kilometri pentru a-şi exprima solidaritatea cu manifestanţii belaruşi.
Acţiuni similare au avut loc în Ucraina şi Cehia. Iar la Moscova, ministrul rus de externe a criticat dur opoziţia din Belarus dar a adăuat că o reformă constituţională poate fi soluţia crizei din această ţară.