Proteste în Franţa faţă de măsurile lui Macron privind vaccinarea şi certificatul Covid-19. Și grecii au ieșit în stradă
Noile restricţii decise de guvernele din Franţa şi Grecia, mai ales obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de personal, au generat proteste de amploare în ambele ţări. La Paris şi în alte câteva oraşe franceze s-a ajuns şi la confruntări de stradă între manifestanţi şi forţele de ordine. Sondajele arată totuşi că majoritatea populaţiei susţine noile măsuri.
De Redactia Observator la 15.07.2021, 09:47- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Câteva mii de oameni au protestat, la Paris, chiar de Ziua Naţională a Franţei, faţă de măsurile anunţate luni de preşedintele Emmanuel Macron. Vaccinarea obligatorie a personalului din spitale şi prezentarea "certificatului Covid" ca o condiţie pentru accesul în restaurante şi malluri au fost calificate drept "dictatură". Situaţia a degenerat când manifestanţii, cărora li s-au alăturat şi activişti din mişcarea "vestelor galbene", au ridicat baricade şi au atacat poliţiştii. Aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene.
Manifestaţii au avut loc şi în peste 50 de oraşe din provincie, potrivit ministerului de interne. Ele s-au desfăşurat, în general, paşnic dar incidentele nu au lipsit. La Annecy, aproape 200 de persoane au forţat intrarea în curtea prefecturii, dar s-au retras după câteva ore fără a provoca alte pagube. Iar la Lyon, forţele de ordine au folosit intens gaze lacrimogene pentru a bloca accesul protestatarilor pe străzile comerciale intens circulate.
Restricţii similare cu cele din Franţa au fost anunţate şi în Grecia
Şi acolo au fost proteste ample, dar fără violenţe, la Atena şi Salonic. Peste 5000 de manifestanţi, cu drapele naţionale şi cruci din lemn, s-au adunat în faţa parlamentului grec. Ei au cerut demisia guvernului, acuzat de "nazism" pentru aşa-zisa discriminare între vaccinaţi şi restul populaţiei.
Atât în Franţa cât şi în Grecia, peste 40 la sută din cetăţeni sunt vaccinaţi. Dar guvernele consideră că procentul nu este suficient pentru a opri propagarea "variantei Delta" de Covid-19. Iar majoritatea populaţiei este de aceeaşi părere: potrivit sondajelor, vaccinarea obligatorie a personalului medical se bucură de o largă aprobare în ambele ţări.