Experții OMS nu recomandă purtarea măștilor de protecție de către oamenii sănătoși
Declaraţie controversată chiar de la vârful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: oamenii sănătoşi nu ar trebui să poarte măşti de protecţie. Experţii OMS susţin că măştile sunt eficiente doar în cazul celor infectaţi şi al celor care intră în contact cu pacienţii cu covid-19.
De Redactia Observator la 03.04.2020, 23:35- Experții OMS nu recomandă purtarea măștilor de protecție de către oamenii sănătoși
- Medicii români contestă declarațiile celor de la Organizația Mondială a Sănătății
Declaraţie controversată chiar de la vârful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: oamenii sănătoşi nu ar trebui să poarte măşti de protecţie. Experţii OMS susţin că măştile sunt eficiente doar în cazul celor infectaţi şi al celor care intră în contact cu pacienţii cu covid-19. Medicii români nu sunt de acord şi atrag atenţia că protejarea feţei este primordială pentru oprirea răspândirii virusului. De aceeaşi părere sunt şi autorităţile din mai multe ţări europene, unde masca a devenit obligatorie.
Mike Ryan, expertul OMS în situaţii de urgenţă: Noi nu recomandăm purtarea măştilor în public de către oamenii sănătoşi.
Este declaraţia unui expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mike Ryan spune că prioritate trebuie să aibă persoanele expuse, în primul rând cadrele medicale.
Mike Ryan, expertul OMS în situaţii de urgenţă: Nu există nicio dovadă clară că purtarea măştilor de către o populaţie ar avea vreun beneficiu concret. De fapt, sunt studii care sugerează chiar opusul, atunci când sunt folosite greşit.
Pe de altă parte, Donald Trump crede că oamenii ar trebui să se protejeze cu orice preţ împotriva coronavirusului. Şi a găsit o soluţie inedită pentru cei care nu au măşti.
Donald Trump, președintele Statelor Unite: Mulţi oameni au eşarfe şi puteţi folosi o eşarfă. O eşarfă ar fi foarte bună!
Teoria Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este puternic contestată şi de medicii români.
Mihai Craiu, medic: O persoană sănătoasă care iese fără mască şi fără protecţie a ochilor se joacă cu moartea. Ar fi bine să purtăm măşti, chiar şi artizanale. De ce? Pentru că virusul e transportat de picături de salivă pe care le eliberăm atunci când vorbim, respirăm, strănutăm, tuşim.
Cehia, Slovenia sau Austria au impus cetăţenilor să poarte măşti de fiecare dată când ies din case.
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Acest lucru nu face parte din cultura noastră şi o să fie o schimbare majoră. Dar este necesar să luăm această măsură pentru a reduce răspândirea virusului.
Autorităţile din Coreea de Sud, Singapore şi Taiwan susţin că au reuşit să limiteze răspândirea comunitară datorită măştilor medicale. Între timp, în Statele Unite, experţii în tehnologie au creat un aparat care poate dezinfecta până la 120.000 de măşti zilnic.