Putin a propus încetarea focului, Ucraina a refuzat armistiţiul. După câteva ore, Rusia a început bombardamentele în Herson
Armistiţiul propus de Putin pare o capcană, spun ucrainenii, care anunţă că soldaţii ruşi le-au bombardat şi astăzi ţara. Nici Casa Albă nu crede în intenţiile paşnice ale Moscovei. Împreună cu Occidentul, trimite din nou ajutoare militare la Kiev. Decizia confirmă intenţia Washingtonului de a prelungi conflictul militar, ceea ce poate avea efecte periculoase, asta avertizează ambasadorul Rusiei în Statele Unite.
De Redactia Observator la 06.01.2023, 21:08- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La doar câteva ore după ce Rusia a declarat încetarea focului în timpul Crăciunului pe rit vechi, alertele de raid aerian au dat alarma în mai multe părţi din Ucraina. Dimineaţă, armata Moscovei a bombardat o stație de pompieri din Herson. Cel puţin un om a murit patru au fost răniţi. Ucrainenii erau convinşi că aşa se va întâmpla. Nici preşedintele american Joe Biden nu s-a arătat optimist în legătură cu propunerea de armistiţiu a lui Putin.
Între timp, marile puteri occidentale au căzut de acord să trimită tancuri în Ucraina. Primul pas l-a făcut Franţa, apoi Germania a anunţat că livrează o baterie antiaeriană Patriot. Statele Unite vor furniza vehicule de luptă blindate. Zelenski cerea demult blindate, în speranţă că va forţa cu ele retragerea ruşilor. "Vreau să le mulţumesc personal preşedintelui Biden şi cancelarului Scholz pentru decizia de a ne întări apărarea, o decizie foarte importantă", a declarat Volodimir Zelenski.
O mare parte din armament fost trimis în estul Ucrainei, mai ales în jurul oraşului Bahmut, care a fost distrus de ruşi mai mult de jumătate. Evgheni Prigojin, fondator al grupului de mercenari Wagner şi un aliat apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, este interesat să preia controlul sării și gipsului din minele din apropierea orașului ucrainean, potrivit unui oficial de la Casa Albă. Există indicii că "obsesia" Rusiei pentru Bahmut are legătură în primul rând cu interesele financiare.