Antena LIVE

Curs valutar

Scholz l-a sunat pe Putin pentru prima dată după doi ani şi i-a cerut să negocieze cu Ucraina. Răspunsul liderului rus

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru prima dată după 2 ani. Guvernul german anunţă că i-a cerut să oprească războiul, să retragă trupele din Ucraina şi să negocieze cu Kievul. Kremlinul susţine că telefonul a venit la inițiativa părții germane şi că cei doi au avut un schimb de opinii "detaliate și sincere despre situația din Ucraina". Un acord de pace trebuie să ţină cont de "noile realităţi teritoriale", i-a spus Putin lui Scholz.

De la 15.11.2024, 17:58
WhatsApp
Putin a vorbit cu Scholz pentru prima dată în doi ani. Ce au discutat cei doi Profimedia

Război în Ucraina. Cancelarul federal german Olaf Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin să retragă trupele ruse din Ucraina şi să negocieze cu Kievul, în prima sa discuţie telefonică cu preşedintele rus după doi ani de zile, anunţă guvernul german vineri, într-un comunicat. 

Cancelarul federal a cerut Rusiei să dea dovadă de "voinţa de a începe negocieri cu Ucraina în vederea unei păci juste şi durabile" şi a subliniat "angajamentul de neclintit al UE faţă de Ucraina", adaugă cancelaria, care precizează că Olaf Scholz a discutat în prealabil cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Înainte de aceasta, o sursă guvernamentală germană precizase că discuţia între Scholz şi Putin a durat o oră. 

Putin a anunţat în luna iunie că Rusia va înceta focul și va demara discuții de pace dacă Ucraina renunță la aderarea la NATO și îşi retrage trupele din cele patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova. 

Putin: Un acord de pace trebuie să ţină cont de noile realităţi teritoriale

Pe acelaşi subiect

"La inițiativa părții germane, a avut loc prima conversație telefonică din decembrie 2022 între președintele Federației Ruse Vladimir Putin și cancelarul Republicii Federale Germania Olaf Scholz", se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de TASS

"A avut loc un schimb de opinii detaliate și sincere despre situația din Ucraina.Vladimir Putin a amintit că actuala criză este rezultatul direct al multor ani de politică agresivă a NATO, menită să creeze o rampă de lansare anti-rusă pe teritoriul ucrainean, ignorând în același timp interesele țării noastră în domeniul securității și încălcării drepturilor locuitorilor vorbitori de limbă rusă", se mai arată în mesaj.

"Eventualele acorduri ar trebui să țină cont de interesele Federației Ruse în domeniul securității, să se bazeze pe noile realități teritoriale și, cel mai important, să elimine cauzele fundamentale ale conflictului", a mai transmis Kremlinul

"În ceea ce privește perspectivele unei soluționări politice și diplomatice a conflictului, președintele rus a menționat că partea rusă nu a refuzat niciodată și rămâne deschisă reluării negocierilor care au fost întrerupte de regimul de la Kiev", mai prevede comunicatul Kremlinului. "Propunerile Rusiei sunt bine cunoscute și au fost subliniate, în special, într-un discurs din iunie la Ministerul de Externe al Rusiei."

În plus, Kremlinul a spus că degradarea relațiilor dintre Rusia și Germania s-a produs din cauza poziţiei neprietenoase a Berlinului. "Vladimir Putin a remarcat degradarea fără precedent (a relaţiilor cu Germania) în toate direcțiile, ca urmare poziţiei neprietenoase a autorităților germane".

"Vladimir Putin a subliniat că Rusia și-a îndeplinit întotdeauna cu strictețe obligațiile din tratate și contractuale în sectorul energetic și este pregătită pentru o cooperare reciproc avantajoasă dacă partea germană își arată interesul în acest sens" a spus Kremlinul în comunicat.

Referitor la situația în Orientul Mijlociu, Vladimir Putin i-a spus cancelarului german despre eforturile Moscovei pentru o reglementare pașnică în Orientul Mijlociu. "S-a discutat despre agravarea situației din Orientul Mijlociu, Vladimir Putin a informat despre eforturile Rusiei de a detensiona și de a căuta soluții pașnice la criza din regiune". Putin și Scholz au convenit că asistenții lor vor menține legătura, a mai transmis Kremlinul. 

Liderii occidentali au încetat să-l sune pe Putin din 2022

Putin nu a mai discutat cu majoritatea liderilor ţărilor occidentale din 2022, când Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni masive contra Rusiei după ce Moscova a declanşat invazia împotriva Ucrainei. Mulţi dintre liderii occidentali - printre care Joe Biden, Emmanuel Macron -, cu excepţia remarcată a premierului ungar Viktor Orban, refuză să discute cu preşedintele rus.

La începutul lui noiembrie, Putin şi-a exprimat regretul că liderii occidentali au încetat să-l sune. "Dacă vreunul dintre ei doreşte să reia contactele, am spus-o mereu şi o voi repeta: noi nu avem nimic împotrivă", a declarat Putin la forumul Grupului de la Valdai, în Rusia.

De la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Germania este cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev, după SUA. Această discuţie Scholz-Putin survine într-un context foarte dificil pentru Ucraina, care se pregăteşte să treacă prin cea de-a treia iarnă sub focul Rusiei, cu o mare parte din infrastructura sa energetică avariată sau total distrusă.

După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane există temeri cu privire la continuarea ajutorului american, ajutor care i-a permis Ucrainei să reziste în faţa trupelor ruse din februarie 2022 până în prezent

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina vladimir putin olaf scholz
Întrebarea zilei
Intenţionaţi să ţineţi tot Postul Crăciunului sau doar parţial?

Tot postul

Parţial

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Silviu Prigoană, ultimul interviu înaintea sfârșitului tragic. “Eu cu Tatăl...
Fanatik.ro
Publicat 12.11.2024
Ideologul extremist al lui Trump cere să fie pârjolite instituțiile americane....
spotmedia.ro
Publicat 09.11.2024
Țara care își împarte bogăția cu cetățenii, după o creștere economică...
spotmedia.ro
Publicat 07.11.2024
Trei ZODII au șanse mari să își schimbe radical viața, în 2025. Sunt...
Gandul
Publicat 09.11.2024
Iadul roșu din România socialistă. O poză cu cozile „Epocii de Aur” a...
Adevărul
Publicat 10.11.2024
Ce părere are soția lui Adrian Nartea despre scenele romantice jucate de soțul...
A1
Publicat 10.11.2024
Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2024. Berbecii renunță la orgoliu. Află ce se...
CaTine
Publicat 12.11.2024
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat...
spynews.ro
Publicat 12.11.2024
„Dacă soțul meu era violent, acum aș fi fost moartă” » Soția lui Dawa,...
GSP
Publicat 12.11.2024
Cum s-a îmbogățit, de fapt, Silviu Prigoană. Detalii mai puțin știute despre...
Click.ro
Publicat 12.11.2024
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi...
Useit
Publicat 13.11.2024
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea...
Redacţia.ro
Publicat 08.11.2024
Un ucrainean a rămas fără 2.000 de euro în Iași, după ce a fost tâlhărit...
libertatea.ro
Publicat 10.11.2024
Travis Scott s-a distrat într-un club de noapte cu fosta iubită a lui Travis...
ZU
Publicat 15.11.2024
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei...
Hello taste
Publicat 15.11.2024
Activități art&craft pentru copiii de 2 ani
Deparinti
Publicat 12.11.2024
Povestea lui David Anghel, românul devenit cel mai bun elev matematician din...
ziare.com
Publicat 10.11.2024
Noi schimbări în distribuția seriei Golden Boy - Dragoste rebelă. Cine...
Happy
Publicat 15.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru...
Medicool
Publicat 15.11.2024