Scholz l-a sunat pe Putin pentru prima dată după doi ani şi i-a cerut să negocieze cu Ucraina. Răspunsul liderului rus
Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru prima dată după 2 ani. Guvernul german anunţă că i-a cerut să oprească războiul, să retragă trupele din Ucraina şi să negocieze cu Kievul. Kremlinul susţine că telefonul a venit la inițiativa părții germane şi că cei doi au avut un schimb de opinii "detaliate și sincere despre situația din Ucraina". Un acord de pace trebuie să ţină cont de "noile realităţi teritoriale", i-a spus Putin lui Scholz.
De Redactia Observator la 15.11.2024, 17:58- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se adâncește dramatic
Război în Ucraina. Cancelarul federal german Olaf Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin să retragă trupele ruse din Ucraina şi să negocieze cu Kievul, în prima sa discuţie telefonică cu preşedintele rus după doi ani de zile, anunţă guvernul german vineri, într-un comunicat.
Cancelarul federal a cerut Rusiei să dea dovadă de "voinţa de a începe negocieri cu Ucraina în vederea unei păci juste şi durabile" şi a subliniat "angajamentul de neclintit al UE faţă de Ucraina", adaugă cancelaria, care precizează că Olaf Scholz a discutat în prealabil cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Înainte de aceasta, o sursă guvernamentală germană precizase că discuţia între Scholz şi Putin a durat o oră.
Putin a anunţat în luna iunie că Rusia va înceta focul și va demara discuții de pace dacă Ucraina renunță la aderarea la NATO și îşi retrage trupele din cele patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova.
Putin: Un acord de pace trebuie să ţină cont de noile realităţi teritoriale
- Secretarul general al NATO cere statelor membre să ofere ajutor suplimentar pentru Ucraina: "Putin va folosi iarna...
- Cabinetul lui Trump prinde contur: numiri în funcţii cheie făcute de preşedintele ales al SUA. Cum va arăta...
- Putin a semnat un decret împotriva sancţiunilor occidentale. Companiile Novatek şi Surgutneftegaz îşi pot...
- "Ficțiune pură". Kremlinul neagă că Trump şi Putin au vorbit la telefon despre războiul din Ucraina
"La inițiativa părții germane, a avut loc prima conversație telefonică din decembrie 2022 între președintele Federației Ruse Vladimir Putin și cancelarul Republicii Federale Germania Olaf Scholz", se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de TASS
"A avut loc un schimb de opinii detaliate și sincere despre situația din Ucraina.Vladimir Putin a amintit că actuala criză este rezultatul direct al multor ani de politică agresivă a NATO, menită să creeze o rampă de lansare anti-rusă pe teritoriul ucrainean, ignorând în același timp interesele țării noastră în domeniul securității și încălcării drepturilor locuitorilor vorbitori de limbă rusă", se mai arată în mesaj.
"Eventualele acorduri ar trebui să țină cont de interesele Federației Ruse în domeniul securității, să se bazeze pe noile realități teritoriale și, cel mai important, să elimine cauzele fundamentale ale conflictului", a mai transmis Kremlinul
"În ceea ce privește perspectivele unei soluționări politice și diplomatice a conflictului, președintele rus a menționat că partea rusă nu a refuzat niciodată și rămâne deschisă reluării negocierilor care au fost întrerupte de regimul de la Kiev", mai prevede comunicatul Kremlinului. "Propunerile Rusiei sunt bine cunoscute și au fost subliniate, în special, într-un discurs din iunie la Ministerul de Externe al Rusiei."
În plus, Kremlinul a spus că degradarea relațiilor dintre Rusia și Germania s-a produs din cauza poziţiei neprietenoase a Berlinului. "Vladimir Putin a remarcat degradarea fără precedent (a relaţiilor cu Germania) în toate direcțiile, ca urmare poziţiei neprietenoase a autorităților germane".
"Vladimir Putin a subliniat că Rusia și-a îndeplinit întotdeauna cu strictețe obligațiile din tratate și contractuale în sectorul energetic și este pregătită pentru o cooperare reciproc avantajoasă dacă partea germană își arată interesul în acest sens" a spus Kremlinul în comunicat.
Referitor la situația în Orientul Mijlociu, Vladimir Putin i-a spus cancelarului german despre eforturile Moscovei pentru o reglementare pașnică în Orientul Mijlociu. "S-a discutat despre agravarea situației din Orientul Mijlociu, Vladimir Putin a informat despre eforturile Rusiei de a detensiona și de a căuta soluții pașnice la criza din regiune". Putin și Scholz au convenit că asistenții lor vor menține legătura, a mai transmis Kremlinul.
Liderii occidentali au încetat să-l sune pe Putin din 2022
Putin nu a mai discutat cu majoritatea liderilor ţărilor occidentale din 2022, când Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni masive contra Rusiei după ce Moscova a declanşat invazia împotriva Ucrainei. Mulţi dintre liderii occidentali - printre care Joe Biden, Emmanuel Macron -, cu excepţia remarcată a premierului ungar Viktor Orban, refuză să discute cu preşedintele rus.
La începutul lui noiembrie, Putin şi-a exprimat regretul că liderii occidentali au încetat să-l sune. "Dacă vreunul dintre ei doreşte să reia contactele, am spus-o mereu şi o voi repeta: noi nu avem nimic împotrivă", a declarat Putin la forumul Grupului de la Valdai, în Rusia.
De la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Germania este cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev, după SUA. Această discuţie Scholz-Putin survine într-un context foarte dificil pentru Ucraina, care se pregăteşte să treacă prin cea de-a treia iarnă sub focul Rusiei, cu o mare parte din infrastructura sa energetică avariată sau total distrusă.
După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane există temeri cu privire la continuarea ajutorului american, ajutor care i-a permis Ucrainei să reziste în faţa trupelor ruse din februarie 2022 până în prezent