Reacţia localnicilor din Indonezia, după erupţia vulcanului Ibu. O coloană imensă de fum, de 4 km, s-a ridicat în atmosferă
Peste 3.000 de localnici au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din Indonezia după erupția unui vulcan. O coloană imensă de fum s-a ridicat în atmosferă având o înălţime de aproape patru kilometri. Agenția geologică indoneziană a emis imediat o alertă la cel mai ridicat nivel. Ibu a erupt de mai multe ori anul trecut, iar, în mai, şapte sate au fost evacuate.
De Redactia Observator la 17.01.2025, 08:28Autorităţile indoneziene au anunţat joi că evacuează mii de locuitori de pe o insulă aflată în estul arhipelagului după erupţia unui vulcan, informează AFP. Muntele Ibu, situat pe îndepărtata insulă Halmahera, în provincia Molucele de Nord, a erupt miercuri, trimiţând în atmosferă o coloană de fum cu o înălţime de patru kilometri.
Agenţia geologică indoneziană a emis o alertă la cel mai ridicat nivel, ceea ce a determinat autorităţile locale să solicite celor 3.000 de locuitori din zonă să îşi părăsească casele.
Joi dimineaţă, 517 locuitori ai satului cel mai apropiat de vulcan fuseseră deja evacuaţi, iar ceilalţi urmau să fie strămutaţi în cursul după-amiezii. "Adăposturile pentru evacuare au fost pregătite de administraţia locală", a declarat Irfan Idrus, un purtător de cuvânt al agenţiei locale responsabile cu gestionarea dezastrelor.
Locuitorii nu s-au speriat: "Suntem obişnuiţi cu erupţiile aici"
Potrivit observaţiilor unui jurnalist AFP, locuitorii îşi continuau activităţile zilnice în satele lor în timp ce camioanele pregăteau evacuările. "Desigur, avem temeri şi ne îngrijorăm, dar suntem obişnuiţi cu erupţiile aici", a declarat Rista Tuyu, o localnică în vârstă de 32 de ani. "Dar cea mai mare a avut loc săptămâna aceasta", a precizat ea, adăugând că speră ca vulcanul să se calmeze rapid.
Indonezia, un vast arhipelag situat de-a lungul "Cercului de Foc" al Pacificului, se confruntă cu o activitate seismică şi vulcanică frecventă. Activitatea vulcanică a Muntelui Ibu, aflat pe o insulă unde trăiesc circa 700.000 de locuitori, s-a intensificat din iunie, după o serie de cutremure. Vulcanul a erupt de nouă ori de la începutul anului 2025.
Locuitorii din apropiere şi turiştii au fost sfătuiţi să evite o zonă de excludere de 5-6 kilometri în jurul vârfului vulcanului şi să poarte măşti în cazul căderilor de cenuşă.
În noiembrie anul trecut, muntele Lewotobi Laki-Laki, un vulcan cu două vârfuri, de 1.703 metri, situat pe insula turistică Flores, a erupt de peste o duzină de ori într-o săptămână, în urma primei explozii pierzându-şi viaţa nouă persoane.