Izolarea impusă de pandemia de coronavirus ar putea fi urmată de o recesiune economică agresivă
Marea izolarea va aduce marea recesiune, avertizează liderii europeni. Uniunea Europeană se va resimţi ca după un război şi va avea nevoie de un nou Plan Marshall, adică de investiţii masive şi noi locuri de muncă.
De Redactia Observator la 16.04.2020, 00:22- Liderii Uniunii Europene solicită investiții masive în economii.
- Marea Britanie ar putea fi afectată de cea mai gravă criză din ultimii 300 de ani.
Marea izolarea va aduce marea recesiune, avertizează liderii europeni. Uniunea Europeană se va resimţi ca după un război şi va avea nevoie de un nou Plan Marshall, adică de investiţii masive şi noi locuri de muncă. Situaţia este disperată şi în Marea Britanie, unde Produsul Intern Brut ar putea suferi cea mai mare scădere din ultimele trei secole.
Europa se află în faţa unei crize fără precedent. În 1948, după război, salvarea a venit din Statele Unite care, prin planul Marshall, au investit miliarde de dolari pentru reconstrucţia Europei de Vest.
Ursula Von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: Europa are nevoie de un nou Plan Marshall. Vom avea nevoie de o finanţare publică masivă şi investiţii private pentru a reînvia economia, pentru a reconstrui şi a crea noi locuri de muncă.
Experţii Fondului Monetar Internaţional compară criza actuală cu Marea Depresiune de acum 90 de ani.
Gita Gopinath, economistă şefă Fondul Monetar Internațional: Pentru prima dată de la Marea Depresiune, atât economiile ţărilor dezvoltate cât şi ale celor emergente şi în curs de dezvoltare sunt în recesiune.
Primele măsuri au fost luate deja în Germania, prima economie europeană.
Numai în Marea Britanie, peste două milioane de persoane şi-ar putea pierde locurile de muncă. Specialiştii avertizează că aceasta ar putea fi cea mai mare recesiune resimţită de Regat din ultimii 300 de ani.
Rishi Sunak, ministrul Finanţelor: Datele Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară sugerează că amploarea crizei cu care ne confruntăm va avea implicaţii serioase asupra economiei noastre.
Chiar şi în aceste condiţii, britanicii refuză să muncească în sectorul agricol. În următoarele zile, în Londra vor ajunge şase avioane cu muncitori români pentru a acoperi acest deficit.
În Spania şi Italia, rata somajului ar putea depăşi pragul de 20%. Deşi au început să fie luate măsuri de relaxare a restricţiilor, proprietarii de baruri şi restaurante se tem că până la toamnă vor da faliment.
"Nu putem să supravieţuim dacă vom sta închişi cinci sau şase luni".
Primii paşi pentru salvarea economiei au fost deja luaţi în Germania.
Oamenii caută soluţii pentru a celebra evenimentele importante şi în timpul crizei. O femeie şi-a sărbătorit centenarul de la balcon, alături de vecini.
Imagini emoţionante vin şi din spitalele din Peninsulă. Doi soţi şi-au sărbătorit nunta de aur în salon şi s-au ţinut minute în şir de mână.
Alţi doi vârstnici, căsătoriţi de 53 de ani, au fost lăsaţi să se îmbrăţişeze. Exact în momentul în care soţul s-a vindecat de Covid, soţia a fost internată cu acelaşi diagnostic.