Antena LIVE

Curs valutar

Referendum în Catalonia: cum s-a ajuns aici?

Separatiștii catalani încearcă să obțină astăzi prin referendum sprijinul majorității populației pentru independența regiunii.

De la 01.10.2017, 07:20
WhatsApp
Hepta

Separatiștii catalani încearcă să obțină astăzi prin referendum sprijinul majorității populației pentru independența regiunii. Votul din Catalonia e declarat ilegal de Spania. Cum s-a ajuns însă aici?

Organizatorii referendumului

Pe 6 septembrie, Parlamentul catalan, unde separatiştii sunt majoritari după alegerile regionale din 2015, a votat o lege care prevede un referendum privind independenţa Cataloniei. Acest text a fost suspendat imediat de Curtea Constituţională spaniolă. Pentru Marino Rajoy, scenariul independenţei este imposibil, pentru că este contrar Constituţiei spaniole, care garantează unitatea ţării.  

Carles Puigdemont, fost jurnalist şi susţinător vechi al independenţei, a preluat conducerea luptei pentru acest referendum, care nu este susţinut în unanimitate de formaţiunea sa. Ales preşedinte al Cataloniei în 2016, el este implicat într-un conflict cu Madridul, asigurând că votul va avea loc în pofida interdicţiei.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere a proporţiei celor care vor un vot. În total, 5,3 milioane de catalani sunt chemaţi la urne.

De când cer catalanii independenţa?

Naţionalismul catalan a apărut în secolul al XX-lea. În 1932, Catalonia a obţinut statutul de regiune autonomă în statul spaniel. Guvernul său, Generalitat, a început să dispună de un Parlament, de un preşedinte şi de un Consiliu Executiv. Însă, în timpul dictaturii franchiste, aceste Guvern a fost suspendat.

În anii 2000, Guvernul spaniol a acceptat să discute din nou de extinderea autonomiei catalane. Însă, în 2010, o decizie a unui tribunal constituţional a consolidat sentimentul naţionalist. Instanţa a invalidat 14 articole ale noului statut, făcând imposibil termenul de “naţiune catalană” şi împiedicând ca limba catalană să devină limbă de referinţă în administraţiei.

Puţin câte puţin, ideea unui referendum a început să câştige adepţi. În 2014, preşedintele Generalitat a încercat să organizeze un vot, însă Madridul l-a declarat imediat ilegal. În pofida acestui lucru, un vot cu valoare simbolică a fost organizat pe 9 noiembrie 2014. Rata de participare s-a apropiat de 40%, iar aproximativ două milioane de alegători (80% dintre alegători) au spus “da” independenţei.

Poziția Guvernului Spaniei

De săptămâni la rând, Guvernul spaniol a pus presiune asupra liderilor catalani, iar unii dintre ei au fost arestaţi. Cei 948 de primari catalani au primit note oficiale prin care au fost informaţi în legătură cu sancţiunile pe care le riscă : suspendarea dreptului de a fi ales şi amenzi. De asemenea, Madridul a decis să îngheţe finanţele Executivului catalan, organizând în acelaşi timp operaţiuni pe teren pentru a priva organizatorii de material electorale.

În urmă cu câteva zile, o percheziţie la un depozit a permis confiscarea a 10 milioane de buletine de vot. În acelaşi timp, Parchetul  cerut marţi poliţiei regionale, Mossos d'Esquadra, să identifice secţiile de vot şi pe cei care le vor conduce, să le sigileze vineri seara, cel târziu, şi să le supravegheze până duminică, împiedicând votul pe o rză de 100 de metri în jurul acestor secţii.

Neavând încredere deplină în Mossos, Guvernul spaniol a trimis şi aproximativ 6.000 de ofiţeri din poliţia naţională la faţa locului. Trei pacheboturi de croazieră au fost închiriate de Ministerul de Interne pentru a-i găzdui. Unul dintre case, “Moby Dada”, este decorat cu o pictură cu Tweety, celebra pasăre din desene animate. De atunci, aceasta a devenit mascota separatiştior, care îi ironizează astfel pe ofiţeri.

Va putea avea loc votul ?

“Vom vota”, au scandat pe 20 septembrie separatiştii, în cursul unui protest la Barcelona. “Vom vota”, au scandat şi joi zeci de mii de liceeni şi studenţi aflaţi în grevă, în centrul capitalei catalane.

Însă liderii catalani recunosc că organizarea scrutinului va fi complicată, deşi 712 din totalul de 948 de administraţii locale şi-au dat acordul pentru vot sau au dat asigurări că îl vor tolera.

De exemplu, oraşul Barcelona a anunţat că le va permite autorităţilor regionale să dispună de instituţiile de învăţământ pe care le gestionează împreună. Liceenii au propus chiar să ocupe liceele lor până duminică, pentru a se asigura că votul poate avea loc.

Vineri, autorităţile au anunţat că intenţionează să deschidă 2.300 de secţii de vot. Pentru a afla unde se vor afla acestea, alegătorii sunt invitaţi să consulte o serie de site-uri. Însă operaţiunea nu este uşoară, deoarece justiţia blochează periodic site-urile, astfel că acestea trebuie înlocuite cu unele noi.

După confiscarea a 10 milioane de buletine de vot, organizatorii au îndemnat catalanii să imprime materialul electoral acasă. Urnele ar fi păzite în locuri sigure şi nu au putut fi găsite în timpul percheziţiilor. O centrală informatică ar urma să înregistreze rezultatele numărării voturilor, iar organizatorii se joacă de-a şoarecele şi pisica cu poliţia, care încearcă să găsească centrala cu orice preţ. Aceasta s-ar afla în apropiere de Barcelona.

Ce valoare va avea votul?

Dacă votul are loc, “da” ar urma să câştige, pentru că alegătorii favorabili independenţei vor fi cei motivaţi să încalce interdicţia de vot. Însă rata de participare va fi, probabil, scăzută, astfel că rezultatele nu vor prezenta prea mare credibilitate.

Însă represiunea lansată de Guvernul spaniol i-a subminat propria imagine în ţară şi în Europa. Separatiştii speră să iasă consolidaţi din această criză.

Sursa: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

referendum in catalonia
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024