Antena LIVE

Curs valutar

Galerie foto

Regina Elisabeta a II-a: 14 momente cheie din domnia ei

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham, după ce în cursul zilei de miercuri starea ei de sănătate s-a deteriorat. Fusese plasată sub supraveghere medicală, iar ultimele clipe le-a petrecut în liniște și seninătate, alături de famile. Fiul ei, Prințul Charles, va prelua tronul Regatului Unit, devenind astfel Regele Charles al III-lea. Iată 14 momente cheie din domnia de 70 de ani a Reginei. 

De la 08.09.2022, 20:38
WhatsApp
Galerie (34)
Regina Elisabeta a II-a: 14 momente cheie din domnia ei Profimedia

Născută în 1926, Elisabeta a fost fiica celui de-al doilea fiu al regelui George al V-lea și nu avea puține așteptări de a urca pe tron până când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a se căsători cu socialista americană divorțată, Wallis Simpson.

VEZI ÎN GALERIA FOTO MAI MULTE IMAGINI DIN VIAŢA REGINEI ELISABETA A II-A

După moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, Elisabeta, în vârstă de 25 de ani, a fost chemată să preia tronul, începând o domnie importantă şi uşor înfricoşătoare pentru ea.

Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a - 2 iunie 1953

Pe acelaşi subiect

Desfășurată la Westminster Abbey, ceremonia de încoronare a lui Elisabeta a II-a a fost prima transmisă în direct la televizor. Aproximativ 27 de milioane de oameni din Regatul Unit (dintr-o populație totală de 36 de milioane) au urmărit ceremonia, iar încă 11 milioane au ascultat la radio. După aceea, aproximativ 3 milioane de oameni au ieşit în stradă pentru a o vedea, în timp ce Regina a făcut o procesiune lentă înapoi spre Palatul Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a: 14 momente cheie din domnia ei

Profimedia

Prima vizită de stat în Germania de Vest - 1965

În mijlocul unui deceniu marcat de schimbări sociale și politice, regina a ținut un program încărcat de îndatoriri diplomatice, inclusiv o vizită de 10 zile în Republica Federală Germania (sau Germania de Vest), fiind de altfel prima vizită oficială acolo a unui rege britanic din 1913. Vizita ei a marcat aniversarea a 20 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ajutând la simbolizarea reconcilierii dintre cele două țări și la recunoașterea reapariției Germaniei ca putere în Europa și pe scena mondială.

Profimedia

Dezastrul minier din Țara Galilor - 1966

La 21 octombrie 1966, o avalanșă de noroi, apă și resturi dintr-o mină de cărbune a îngropat o școală primară din satul Aberfan din Țara Galilor de Sud, ucigând 116 copii și 28 de adulți. Deși prințul Philip a sosit în Aberfan la o zi după dezastru, regina însăși și-a amânat vizita cu peste o săptămână, temându-se că prezența ei va distrage atenția de la eforturile de salvare și recuperare. Unii dintre apropiații lui Elisabeta a II-a, inclusiv fostul ei secretar privat, Lord Charteris, au spus că regretă decizia de a nu vizita Aberfan mai devreme.

Profimedia

Prima “Plimbare” - 1970

În timpul unui turneu regal în Australia și Noua Zeelandă, împreună cu Philip și prințesa Anne, în 1970, Elisabeta a II-a a încălcat secole de tradiție regală când a făcut o plimbare pentru a saluta mulțimile de oameni în persoană, în loc să le facă semn cu mâna de la o distanță protejată. Acum, o practică obișnuită pentru membrii regali britanici, atât în ​​străinătate, cât și acasă, primul „walkabout” din Sydney a fost propus de Sir William Heseltine, un australian, secretar privat al reginei și forța motrice din spatele unui documentar TV din 1969 cu familia regală, care a atras un public global de aproximativ 40 de milioane de oameni.

Profimedia

Jubileul de argint - 1977

Pe 7 iunie, Elisabeta a II-a și Philip au mers cu autocarul Gold State de la Palatul Buckingham la Catedrala Sf. Paul pentru a sărbători oficial cel de-al 25-lea an pe tron. Purtând o ținută roz strălucitoare şi o pălărie împodobită cu 25 de clopote din țesătură, regina și-a repetat angajamentul de demult de a-și dedica viața serviciului regal.

Profimedia

Nunta Prințului Charles cu Lady Diana Spencer - 1981

Pe 29 iulie 1981, aproximativ 750 de milioane de oameni din 74 de țări din întreaga lume l-au urmărit pe Prințul Charles, fiul cel mare al Elisabetei, căsătorindu-se cu Lady Diana Spencer, la Catedrala Sf. Paul. Romantismul dintre moștenitorul tronului britanic și tânăra “Lady Di” a atras atenția mass-media, iar nunta lor fastuoasă a fost considerată „nunta secolului”. Dar, în timp ce Diana a câștigat adorația publicului, căsătoria ei cu Charles (și relația ei cu familia regală) a fost tulburată încă de la început.

Profimedia

Vizita în China - 1986

La sfârșitul anului 1984, guvernul primului ministru Margaret Thatcher a fost de acord să restituie suveranitatea asupra Hong Kong-ului Chinei începând cu 1 iulie 1997. În 1986, Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care a vizitat China continentală, făcând turul războinicilor din teracotă din Xi'an. Pentru presă, importanța diplomatică a vizitei reginei a fost depășită de gafele caracteristice (și uneori rasiste) ale soțului ei: Philip a numit Beijingul „îngrozitor” și a spus unui grup de studenți britanici că vor avea ochi mijiţi dacă rămân prea mult timp în China.

Profimedia

„Annus Horribilis” - 1992

Căsătoria lui Charles și Diana a continuat să se deterioreze, iar în 1992 și-au anunțat decizia de a se separa. Prințul Andrew, al doilea fiu al reginei, și soția acestuia, Sarah Ferguson, s-au despărțit și ei, în timp ce Anne a divorțat de soțul ei, Mark Phillips. La sfârșitul acelui an, un incendiu a izbucnit în Castelul Windsor, distrugând peste 100 de camere. Într-un discurs rostit pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a succesiunii sale, regina Elisabeta a remarcat că 1992 „s-a dovedit a fi un „Annus Horribilis”” ( traducere din latină -  „un an oribil”).

Profimedia

Răspunsul la moartea Prințesei Diana - 1997

Critica publică la adresa familiei regale a devenit mai intensă după divorțul lui Charles de Lady Diana în 1996 și mai ales după moartea Dianei într-un accident de mașină de la Paris în vara următoare. Regina a rămas inițial la moșia ei din Balmoral, Scoția, și a refuzat să permită steagul să arboreze în bernă deasupra Palatului Buckingham sau să se adreseze națiunii îndurerate.

La îndemnul consilierilor ei, ea și-a revizuit curând poziția față de steag, s-a întors la Londra pentru a saluta mulțimile de îndoliați și a ținut un discurs televizat rar către o națiune devastată de pierderea „Prințesei Poporului”.

Profimedia

Jubileul de Aur - 2002

Sărbătorirea celui de-al 50-lea an pe tron ​​a reginei a fost afectată de o dublă pierdere, când sora ei mai mică, Prințesa Margareta, și mama lor au murit la câteva săptămâni una de alta. Fiind primul monarh britanic de la Regina Victoria care sărbătorește Jubileul de Aur, Elisabeta a II-a a călătorit peste 40.000 de mile în acel an, având inclusiv vizite în Caraibe, Australia, Noua Zeelandă și Canada. Ea a vizitat, de asemenea, 70 de orașe din 50 de județe din Regatul Unit.

În comparație cu tumultoşii ani 1990, începutul celei de-a doua jumătate de secol a Elisabetei ca regină a coincis cu începutul unor relații mai pozitive între Marea Britanie și familia regală: în 2005, majoritatea publicului britanic a susținut nunta lui Charles cu dragostea lui de multă vreme, Camilla Parker-Bowles.

Profimedia

Vizită în Republica Irlanda - 2011

În mai 2011, Elisabeta a II-a și Philip au vizitat Republica Irlanda la invitația președintelui Mary McAleese. Deși regina a vizitat frecvent Irlanda de Nord în timpul domniei sale, aceasta a fost prima ei vizită în Republica Irlanda și prima făcută de către un monarh britanic în 100 de ani. Vizita Elisabetei, în timpul căreia și-a exprimat „gândurile sincere și simpatia profundă” pentru victimele trecutului tulburat anglo-irlandez, a fost celebrată pe scară largă ca începutul unei noi ere de prietenie.

Profimedia

Nașterea Prințului George - 2013

În iulie 2013, regina a primit un nou strănepot, Prințul George Alexander Louis de Cambridge, primul copil al Prințului William și al fostei Kate Middleton, care s-a căsătorit în 2011. Ca al treilea în linia succesorală după bunicul și tatăl său, George este de așteptat să devină rege într-o zi. Nașterea sa a marcat pentru prima dată de la domnia Victoriei un moment în care trei generații de moștenitori direcți ai tronului britanic trăiau în același timp.

Profimedia

Nunta prințului Harry și a lui Meghan Markle - 2018

Poate că niciun alt eveniment din timpul domniei Elisabetei nu a simbolizat monarhia în curs de modernizare mai mult decât nunta Prințului Harry cu Meghan Markle, o actriță americană divorțată, birasială. Deși se pare că regina și-a dat aprobarea rapidă pentru căsătorie, relația dintre cuplu și presa britanică - precum și restul familiei regale - a devenit din ce în ce mai tensionată după căsătoria lor. În 2020, Ducele și Ducesa de Sussex au anunțat că se retrag din rolul lor de seniori ai regali. Ulterior, s-au mutat în California de Sud, ţara natală a lui Markle, împreună cu fiul lor, Archie, născut în 2019.

Profimedia

Moartea Prințului Philip - 2021

Pe 9 aprilie 2021, Prințul Philip, soțul de 73 de ani al Elisabetei, a murit la vârsta de 99 de ani. Cea mai longevivă poveste de dragoste a monarhiei britanice a început chiar înainte de al Doilea Război Mondial, când Prințul Philip al Greciei, în vârstă de 18 ani, și-a întâlnit verișoara de gradul trei, Prințesa Elisabeta, în timpul vizitei familiei ei la Britannia Royal Naval College din Dartmouth, unde Philip studia. La 14 noiembrie 1947, cuplul s-a căsătorit la Westminster Abbey, iar la scurt timp după aceea, regele George al VI-lea l-a numit pe Philip drept Duce de Edinburgh. Timp de mai bine de o jumătate de secol, Prințul Philip și-a sprijinit soția în îndatoririle ei regale și și-a asumat o listă ambițioasă de obligații proprii. 

Profimedia

Înmormântarea lui Philip a avut loc pe 17 aprilie 2021. Din cauza restricțiilor legate de coronavirus, doar 30 de invitați au avut voie să participe. Fotografiile reginei stând singură în Capela Sf. Gheorghe au devenit un simbol al singurătății și durerii ei.

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani. Fusese plasată sub supraveghere medicală, iar ultimele clipe le-a petrecut în liniște și seninătate, alături de famile. Fiul ei, Prințul Charles, va prelua tronul Regatului Unit și va deveni Regele Charles al III-lea.

Larisa Andreescu

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro. ...

regina elisabeta deces moarte monarhie
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024