Britanicii îşi permit însă să se relaxeze. Peste jumătate din populaţia Regatului a primit cel puţin o doză de vaccin
Cine vaccinează se poate relaxa. Acesta pare a fi mesajul pe care Marea Britanie vrea să îl transmită Europei. Peste jumătate din populaţia Regatului a primit cel puţin o doză de vaccin.
De Redactia Observator la 30.03.2021, 20:07- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Campionii Europei la vaccinare, britanicii au savurat ieri prima gură de libertate după luni de zile de restricţii aspre. Pot din nou să facă mişcare în aer liber, s-au redeschis bazinele de înot, terenurie de tenis şi de golfşi pot socializa în grupuri de maximum 6 persoane. Azi a fost cea mai caldă zi de martie din ultima jumătate de secol, aşa că plajele au fost pline de oameni.
Localnic: Doar să ieşim afară, să ne bucurăm de puţin spaţiu, cred, când lucrezi, mănânci, dormi, faci de toate în acelaşi spaţiu. Da, poate fi destul de...Să stai cu ochii într-un ecran atât timp. Este drăguţ să iei o gură de aer, să fii afară, să fii alături de comunitate, alături de un grup, cred că aceste lucruri ajută.
Britanicii îşi permit însă să se relaxeze
Rata infecţiilor a scăzut cu o treime în ultima lună. Pentru ultimele 24 de ore au anunţat aproximativ 4600 de cazuri noi, cu 1,600 mai puţine decât ţara noastră, la o populaţie de trei ori mai mare. Numărul deceselor a scăzut şi el cu 95% comparativ cu luna ianuarie. Ieri, Regatul a raportat doar 23 de morţi. Cea mai îmbucurătoare situaţie este în Londra, unde ieri nu a mai murit nimeni din cauza infecţiei cu coronavirus.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Vaccinarea vârstnicilor şi a celor vulnerabili ne-a ajutat să scădem rata spitalizărilor şi deceselor.
La polul opus, Germania şi Franţa sunt lovite puternic de valul 3, care a făcut ca numărul cazurilor grave să scape de sub control. Situaţia cea mai gravă este acum în Hexagon, unde peste 33 de mii de oameni internaţi în spitatele, 5.000 numai la Terapie Intensivă, un record pentru ultima jumătate de an.
Stephane Gaudry, specialist reanimare: La un moment dat, când nu vom avea locuri pentru toţi cei care au nevoie de reanimare, va trebui să alegem pacienţii care pot beneficia cel mai mult de această terapie. Asta se numeşte triaj.
Pentru a scăpa de situaţia disperată din propriile ţări, francezii şi germanii au trecut graniţa în Spania pentru a se distra şi a petrece sărbătorile de Paşti. Aeroportul Barajas din Madrid şi terasele din oraş s-au umplut de oameni ca înainte de pandemie. Oficialii spanioli au decis să redeschidă turismul pentru turiştii care prezintă un test negativ la coronavirus. Asta deşi spaniolii nu au voie să călătorească în afara regiunilor de domiciliu.
Turist: În Franţa este destul de dificil cu aceste teste. Ieri a fost ziua mea de naştere şi am vrut să fac ceva nou.
Turist: În Germania sunt, de asemenea, reguli pe care noi nu le înţelegem, dar trebuie să le respectăm.
Sunt reguli stranii peste tot în lume
Tot mai mulţi oficiali europeni îi îndeamnă pe cetăţeni la prudenţă. Se tem că după Paşti am putea asista la o nouă expolozie de noi cazuri, mai ales că tot mai multe state, printre care şi Germania, au ales să nu impună noi restricţii în această perioadă.