Franţa mai face un pas spre revenirea la normal. Restaurantele şi cafenelele din Paris se redeschid
Franţa mai face un pas spre revenirea la normal, după restricţiile impuse pentru limitarea epidemiei. Restaurantele şi cafenelele din Paris se redeschid chiar de astăzi, iar peste o săptămână şcolile îşi reiau cursurile.
De Redactia Observator la 15.06.2020, 11:20- Anunţurile au fost făcute chiar de preşedintele Emmanuel Macron.
- El a făcut referire la recentele manifestaţii împotriva rasismului şi a brutalităţii poliţiei.
Chiar dacă lupta împotriva epidemiei nu s-a încheiat, Franţa a obţinut o primă victoria asupra noului coronavirus, a declarat Emmanuel Macron.
Prin urmare, majoritatea restricţiilor pot fi ridicate în întreaga ţară, cu excepţia unor teritorii de peste mări, acolo unde epidemia este încă activă.
Emmanuel Macron: Întregul teritoriu va trece, astfel, în ceea ce am convenit să denumim "zona verde", ceea ce va permite, în primul rând, o reluare mai puternică a activităţii şi redeschiderea cafenelelor şi restaurantelor în regiunea Île-de-France.
De astăzi, cetăţenii francezi se pot deplasa liber în ţările Uniunii Europene, iar de la 1 iulie vor fi posibile şi călătorii în afara Europei, dar numai acolo unde epidemia este controlată. Între timp, şi elevii vor reveni în clase, chiar dacă anul şcolar este aproape de final.
Emmanuel Macron: Creşele, şcolile şi gimnaziile se vor pregăti să primească de la 22 iunie, toţi elevii, în mod obligatoriu şi conform regulilor normale de prezenţă.
Macron nu a precizat, însă, dacă liceele şi universităţile îşi vor relua şi ele cursurile. El a avertizat că adunările mari de oameni trebuie, în continuare, evitate.
Pe fondul protestelor din ultimele zile, preşedintele a elogiat forţele de ordine şi a condamnat ferm rasismul. Dar această atitudine nu trebuie să ducă la rescrierea istoriei, a subliniat el.
Emmanuel Macron: Republica nu va şterge nicio urmă şi niciun nume din istoria sa. Nu va uita niciuna din înfăptuirile sale! Nu va dărâma statui!
Preşedintele s-a angajat, pe de altă parte, pentru reconstrucţia economiei, "puternică, ecologică, suverană şi solidară".
El a relevat că aproape 500 miliarde de euro au fost alocate pentru susţinerea economiei şi limitarea concedierilor şi a subliniat că aceste cheltuieli nu vor fi finanţate prin creşterea impozitelor.