Rezultatele autopsiei în cazul morții lui Hvaldimir. Cum a murit, de fapt, "beluga spion"
Hvaldimir, presupusa belugă spion devenită celebră în Norvegia, a murit după ce un băț i s-a blocat în gură, au anunțat autoritățile norvegiene, scrie The Guardian. Iniţial, două ONG-uri norvegiene au susţinut că cetaceul ar fi fost ucis cu gloanţe.
De Redactia Observator la 10.09.2024, 09:27- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Hvaldimir purta un harnaşament care părea să fie un suport pentru o cameră video de mici dimensiuni atunci când a fost găsit pentru prima dată în 2019 în proximitatea insulei Ingoya din nordul Norvegiei, la o distanţă de aproximativ 300 de kilometri de graniţele maritime ale Rusiei. Pe harnaşamentul său fixat în jurul capului, care i-a fost îndepărtat de o echipă de biologi marini, era ştampilat textul "Echipament St. Petersburg", scris în limba engleză.
Acest mascul de belugă era foarte sociabil şi reacţiona la semnalele făcute cu ajutorul mâinilor, ceea ce determinat Serviciul norvegian de informaţii interne să presupună că animalul fusese ţinut în captivitate în Rusia în cadrul unui program de cercetare înainte să ajungă în apele teritoriale ale Norvegiei. Moscova nu a făcut niciodată declaraţii oficiale în legătură cu speculaţiile despre Hvaldimir.
Cauza morţii lui Hvaldimir
Însă, în urmă cu două săptămâni, cetaceul a fost găsit mort. Trupul lui Hvaldimir - o combinaţie între cuvântul norvegian pentru "balenă" ("hval") şi prenumele preşedintelui rus Vladimir Putin - a fost văzut în timp ce plutea în derivă în apele mării de un tată şi un fiu care pescuiau în sudul Norvegiei, a raportat radioteleviziunea publică norvegiană NRK.
Poliția norvegiană a deschis o anchetă după ce două organizații pentru drepturile animalelor au depus o plângere, susținând că balena ar fi fost împușcată. Totuși, autopsia a indicat o altă cauză a morții. Un băț lung de 35 cm a rămas blocat în gura balenei, iar cetaceul a murit de foame. De asemenea, majoritatea organelor erau degradate, iar ancheta nu a relevat nicio dovadă că moartea lui Hvaldimir a fost cauzată direct de activitatea umană.
În consecință, poliția a anunțat că nu va continua investigațiile. Raportul complet al autopsiei va fi publicat în două săptămâni, au mai adăugat autoritățile.