Românce obligate să doarmă în cuşti şi să muncească în sclavie, în Sicilia. Dezvăluiri şocante ale presei italiene
Abuzurile la care sunt supuse româncele care lucrează în serele siciliene au ajuns din nou în atenţia presei străine. La doi ani de la ancheta care arăta condiţiile în care trăiesc şi muncesc mii de femei în Italia, jurnaliştii La Repubblica vin cu veşti proaste. Lucrurile nu doar că nu s-au schimbat, ci chiar s-au înrăutăţit.
De Redactia Observator la 08.07.2017, 20:18Abuzurile la care sunt supuse româncele care lucrează în serele siciliene au ajuns din nou în atenţia presei străine. La doi ani de la ancheta care arăta condiţiile în care trăiesc şi muncesc mii de femei în Italia, jurnaliştii La Repubblica vin cu veşti proaste. Lucrurile nu doar că nu s-au schimbat, ci chiar s-au înrăutăţit. Femeile locuiesc de cele mai multe ori în barăci, garaje sau depozite pentru unelte. În cazuri extreme, fermierii îşi ţin sclavele în cuşti transformate în locuinţe, spun jurnaliştii italieni.
Strigătul de ajutor venit din partea miilor de românce ajunse sclave pe câmpurile şi în serele din Sicilia pare să fi rămas fără răspuns la doi ani de la ancheta cotidianului La Repubblica. Reîntorşi în Ragusa, provincia unde femeile erau obligate să muncească câte 15 ore pe zi şi să întreţină relaţii sexuale cu patronii lor, jurnaliştii au constatat că lucrurile s-au înrăutăţit. Asta în ciuda numeroaselor promisiuni ale autorităţilor române şi italiene pentru a pune capăt abuzurilor angajatorilor.
Româncă, victimă abuz:
Ăia au aflat că eu sunt singură. Încep să glumească aşa, aşa... De certat, eu nu pot să fac gălăgie că dacă fac gălăgie eu nu mă mai opresc şi nu vreau să mă cert cu ei. Tac, dar tot încearcă.
"Se întâlnesc, mănâncă, beau şi întreţin relaţii intime cu ele. (...) Femeia căreia îi vine rândul trebuie să se prefacă că totul e bine", povesteşte preotul unei comunităţi din regiune.
Şi rata avorturilor făcute de românce e una înspăimântătoare.
Potrivit autorităţilor sanitare italiene, 111 avorturi au fost înregistrate doar anul trecut în Ragusa, adică 19 la sută din totalul regiunii. Iar patronii sicilieni nu ţin cont de vârsta angajatelor. Nici unde şi dacă acestea fac întrerupere de sarcină.
De la publicarea anchetei jurnaliştilor italieni, autorităţile de la Bucureşti au dat asigurări că vor rezolva problema muncitoarelor românce. Delegaţii ale Ministerul de Externe s-au deplasat de mai multe ori în Italia cu scopul de a oferi sprijin şi protecţie celor care au curajul să denunţe abuzurile.