Zeci de români blocați pe Aeroportul Gatwick din cauza isteriei cu drone
Trei drone au paralizat un aeroport întreg din Londra. Peste 110 mii de pasageri, printre care şi zeci de români, au fost blocaţi aproape 24 de ore, pe Gatwick. În cea mai aglomerată zi din an, niciun avion nu a mai decolat şi n-a mai aterizat.
De Redactia Observator la 20.12.2018, 20:19Trei drone au paralizat un aeroport întreg din Londra. Peste 110 mii de pasageri, printre care şi zeci de români, au fost blocaţi aproape 24 de ore, pe Gatwick. În cea mai aglomerată zi din an, niciun avion nu a mai decolat şi n-a mai aterizat. 760 de aeronave au fost anulate doar joi, din motive de securitate, iar autorităţile se tem că situaţia s-ar putea prelungi.
La ora 23.00, ora României, pasagerii unei curse cu destinaţia Bucureşti au aflat că traficul aerian este suspendat. Două drone au survolat spaţiul aerian al aeroportului Gatwick. În scurt timp, două mii de zboruri au fost redirecţionate şi chiar anulate. O româncă a surprins cu telefonul mobil haosul de pe aeroportul Gatwick. Obosiţi şi îngrijoraţi, oamenii au aşteptat ore în şir veşti despre cursele aeriene.
"Erau foarte multe persoane plângând. Era nebunie", povestește Andreea, o pasageră blocată.
Femei însărcinate, copii şi oameni bolnavi au dormit pe unde au apucat, inclusiv pe podea. Valiza le-a devenit pernă, iar hainele au ţinut locul păturilor.
"Am stat până la 7.00 dimineaţa în aeroport, ca să vedem ce se întâmplă. Nu ne-au dat prea multe informaţii", mai spune Andreea.
După şase ore, când coşmarul părea să se fi sfârşit, activitatea aeroportului Gatwick a fost reluată. Însă doar pentru 45 de minute. O altă dronă a apărut în apropierea pistelor.
CHRIS WOODROOFE, reprezentant al Aeroportului Gatwick: 20 de unităţi ale Poliţiei caută făptaşul pentru a-l aduce în faţa justiţiei. Pedeapsa pentru o asemenea faptă este de cinci ani de închisoare.
În această după-amiază, pe aeroportul Gatwick au apărut lunetişti cu o misiune clară. Orice dronă trebuie doborâtă. Poliţiştii britanici spun că au de-a face cu un act deliberat. Dronele nu pot zbura la o distanţă mai mică de un kilometru de orice aeroport. În cazul unui impact cu o aeronavă există riscul unei catastrofe aviatice, spun experţii. Odată avariat, aparatul de zbor se poate prăbuşi.