Doi soți români, primele cazuri de coronavirus din Namibia
Şapte români au murit până acum în străinătate din cauza coronavirusului. Iar numărul compatrioţilor infectaţi creşte de la o zi la alta. 30 este ultimul bilanţ. 23 în Italia, doi în Namibia şi câte unul în Spania, Irlanda, Luxemburg, Tunisia şi Franţa.
De Redactia Observator la 21.03.2020, 22:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Români acuzați că au dus coronavirusul în Namibia
- Doi români au fost descoperiți cu coronavirus în Namibia
Şapte români au murit până acum în străinătate din cauza coronavirusului. Iar numărul compatrioţilor infectaţi creşte de la o zi la alta. 30 este ultimul bilanţ. 23 în Italia, doi în Namibia şi câte unul în Spania, Irlanda, Luxemburg, Tunisia şi Franţa. În Namibia, românii confirmaţi cu COVID 19 sunt doi turişti, stabiliţi de mulţi ani în Spania. Vestea că ai noştri răspândesc noul virus a băgat spaima în triburile africane şi namibienii încep să se teamă de misionarii români din zonă.
Ovidiu Pater, misionar în Namibia: În aceste zile, m-am întâlnit cu mai mulţi prieteni aici în Windhoek (n.r. capitala Namibiei) şi toată lumea era şocată: "Ovi, voi românii aţi adus marele virus".
Aceasta este starea de spirit în Namibia. Ţara sud-africană a înregistrat primele cazuri de infectare cu coronavirus: doi români aflaţi în vacanţă.
Marius Borănescu, ambasador în Republica Africa de Sud: Sunt doi români tineri care lucrează de mai mulţi ani în Spania şi care au ajuns în Namibia, aveau o excursie aranjată, au ajuns şi prezentau deja semne de răceală. Acolo au fost controlaţi, testaţi şi s-a dovedit că sunt pozitivi la coronavirus.
Gabriela Teleman, ambulanţier în Namibia: E starea bună, sunt bine acuma, el a avut dureri de cap, a avut temperatură, nu mai are temperatură. I-a trecut şi durerea de cap.
Cei doi, soţ şi soţie, au aproximativ 40 de ani şi sunt izolaţi de zece zile într-o clădire de lângă aeroportul din capitala Namibiei. Românii sunt trataţi de medici militari şi sunt păziţi de armată. Autorităţile spun că vor testa alte 20 de persoane care au intrat în contact cu românii. Cel mai expus a fost primul medic care i-a consultat. Acum şi el este în carantină.
Gabriela Teleman, ambulanţier în Namibia: Lor le este foarte teamă, ţărilor ăstora, că nu pot să gestioneze. Se uită în Europa, în ce situaţie am ajuns noi...
În Namibia sunt aproximativ 100 de români, mulţi dintre ei misionari în triburile din nordul ţării. Spun că deja namibienii îi ocolesc şi îi acuză că le-au adus virusul ucigaş în ţară.
Ovidiu Pater, misionar în Namibia: Namibia avea deja multe probleme, acum românii le-au mai adus pe cap o provocare, o problemă.
Marius Borănescu, ambasador în Republica Africa de Sud: Avem, într-adevăr, români misionari în Namibia. Noi nu ştim numărul exact pentru că ei nu au vrut niciodată să ia contact cu ambasada, doar acum ne-au sunat. Erau puţin îngrijoraţi prin prisma activităţii lor, dacă va fi afectată sau nu. Noi le-am recomandat că dacă se simt, nu neapărat ameninţaţi, dar dacă au probleme, să încerce să se întoarcă şi să revină când lucrurile se liniştesc.
Gabriela Teleman, ambulanţier în Namibia: Înainte, dacă aveai un paşaport din ăsta de Uniunea Europeană, erai şi tu ceva. Acum nici nu ştii cum să-l întorci, să nu-l vadă lumea.
Namibia a înregistrat până acum doar trei cazuri de infectare cu COVID-19. Ţara este deja în stare de urgenţă, graniţele au fost închise şi zborurile anulate.