150 de români şi moldoveni, salvaţi din Spania unde munceau în condiţii total nepotrivite
150 de români şi moldoveni au fost salvaţi din Spania, din mâinile traficanţilor. Oamenii erau forţaţi să lucreze în agricultură în condiţii greu de imaginat. Pentru 200 de euro pe lună, munceau peste 12 ore pe zi şi erau cazaţi printre şobolani.
De Redactia Observator la 04.10.2019, 22:09150 de români şi moldoveni au fost salvaţi din Spania, din mâinile traficanţilor. Oamenii erau forţaţi să lucreze în agricultură în condiţii greu de imaginat. Pentru 200 de euro pe lună, munceau peste 12 ore pe zi, erau cazaţi printre şobolani, în camere pline de mizerie şi primeau mâncare cu porţia. Traficanţii, în schimb, români şi ei, aveau profit şi de un milion de euro lunar şi cumpărau maşini de lux la noi în ţară, spun jurnaliştii spanioli.
Încăperi mici şi pline de mizerie erau dormitoare pentru muncitorii români. Imaginile filmate par desprinse din filmele de groază. Saltele murdare, aşezate pe lăzi, ţineau loc de paturi.
Pe sub ele, mişunau şobolanii. Barăcile nu aveau bucătărie, iar băile erau în paragină. Românii primeau hrană cu porţia, de cea mai slabă calitate şi insuficientă pentru nevoile unui muncitor agricol.
Pentru aceste condiţii, oamenii îşi dădeau aproape tot salariul. Plecau din România cu promisiunea unui câştig de până la 2.000 de euro, dar la finalul lunii, abia dacă mai primeau 150 - 200 de euro.
Pentru aşa-zişii angajatori, în schimb, profitul ajungea la un milion de euro pe lună, bani care erau investiţi în România, în domeniul imobiliar, dar şi în maşini de lux.
Dacă muncitorii refuzau să se supună, membrii bandei le ameninţau familiile rămase în ţară. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a iniţiat o campanie de prevenire a traficului de persoane şi a sclaviei moderne pentru ca astfel de exemple să nu se mai repete.
Natalia Intotero, Ministrul Românilor de pretutindeni: Este foarte important ca ei să se informeze. Este foarte important să existe un contract de muncă şi acesta să fie scris în limba română. Foarte important este să nu accepte oferte de muncă de la persoane aşa-zis binevoitoare
Poliţia spaniolă a eliberat 150 de români dar, din datele existente, numărul persoanelor exploatate în ultimii trei ani de aceeaşi reţea a depăşit 600.
Victimele le-au povestit anchetatorilor că s-au lăsat păcăliţi pe internet de persoane necunoscute. 16 dintre membrii bandei, români şi ei, au fost arestaţi.