Românii din străinătate au povestit cum au simțit primele măsuri de relaxare a restricțiilor impuse (Video)
Studenţi rămaşi în carantină în ultimele două luni, dar şi oameni de rând, nerăbdători să îşi revadă familiile după 57 de zile departe de ele, au umplut gările din nordul Italiei. Liberi, dar precauţi, italienii au respectat în continuare distanţarea socială.
De Redactia Observator la 04.05.2020, 21:53- Italienii au luat cu asalt gările și parcurile, în prima zi de relaxare socială.
- În Portugalia s-au redeschis magazinele mici,saloanele de înfrumusețare și librăriile.
Studenţi rămaşi în carantină în ultimele două luni, dar şi oameni de rând, nerăbdători să îşi revadă familiile după 57 de zile departe de ele, au umplut gările din nordul Italiei. Liberi, dar precauţi, italienii au respectat în continuare distanţarea socială.
În Napoli, oamenii au fost însă mai entuziasmaţi. În staţii şi în mijloacele de transport în comun, au stat unii lângă alţii.
A fost prima zi de libertate în Italia, după opt săptămâni de carantină. Milioane de oameni au revenit la muncă şi au umplut parcurile.
Ana Tangreanu, româncă stabilită în Bologna: Primul lucru, după ce s-au terminat cursurile online, am venit să fac o plimbare în parc. Pentru că erau două luni de când nu mai ieşisem la aer.
Pentru Ana, o tânără româncă stabilită în Bologna, prima ieşire în parc a fost cadoul primit de majorat. A împlinit 18 ani în izolare, pe 12 aprilie.
Ana Tangreanu, româncă stabilită în Bologna: Am petrecut cu mama şi cu prietenii pe Facetime. Am vrea să facem un grătar. Îmi pare rău că am împlinit 18 ani aici în carantină şi nu am avut cu cine să petrec. Deci, primul obiectiv este să petrecem cu toţii, împreună.
Barurile şi restaurantele s-au redeschis şi ele, dar numai în sistem take-away. Adică, cel puţin deocamdată, italienii nu au voie să ia masa înăuntru.
Mult mai accelerată pare să fie revenirea la normalitate în Spania, unde oamenii pot ieşi din nou la restaurant. Iar în Portugalia, magazinele mici, saloanele de înfrumuseţare şi librăriile şi-au reluat activitatea. Deocamdată, oamenii nu au voie să facă plajă. Pot intra în apă doar prin culoare speciale amenajate pe nisip. Surferii se bucură din plin de libertate.
Diana Dohotaru, româncă studentă în Portugalia: Putem ieşi în aer liber pentru a practica sport. Măştile vor fi necesare în orice loc mergem, mai ales în supermarketuri, la fel şi mănuşile.
Studentă, Diana numără zilele până va putea să revină acasă, în România. Portugalia a decretat starea de urgenţă pe 18 martie. De atunci, tânăra a rămas izolată în căminul în care locuieşte. Singurele plimbări au fost până la supermarket.
Diana Dohotariu, româncă studentă în Portugalia: Este greu. Să fii plecat de acasă, în aceste momente, şi să nu fii cu familia. Aş vrea să mă întorc în ţară cât mai repede, adică până la începutul lunii iunie.
Polonia a intrat deja în a doua etapă de relaxare. Hotelurile, magazinele, muzeele şi grădiniţele şi-au reluat, azi, activitatea.
Dan Nicu, român stabilit în Polonia: Aici, în Polonia, aceste măsuri de relaxare au şi o raţiune politică. Deoarece ei au alegeri prezidenţiale pe 10 mai. Deşi au fost discuţii până acum, nu s-a spus niciodată nimic despre anularea sau amânarea acestor alegeri. Deci, se vor ţine.
Şi ţările vecine revin treptat la normalitate. În Ungaria, magazinele, muzeele şi terasele s-au redeschis. Măsurile nu vor fi relaxate în Budapesta, acolo unde s-au înregistrat peste 70% din cazuri. Iar Serbia, ţara în care s-au impus cele mai drastice măsuri din Europa, cafenelele şi restaurantele primesc din nou clienţi. Distanţa socială rămâne, însă, literă de lege.