Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii atacă Ucraina cu drone cu motor cu reacţie şi camuflaj. Cum vrea Putin să învingă apărarea antiaeriană ucraineană

Război în Ucraina. Vești proaste pentru apărarea antiaeriană ucraineană, care se află deja sub o presiune enormă. Au apărut dovezi că Rusia folosește drone kamikaze iraniene Shahed-238, echipate cu motor cu reacție, mult mai rapide decât dronele cu elice. 

De la 11.01.2024, 16:25
WhatsApp
Rusia atacă Ucraina cu drone Shahed cu motor cu reacţie. Unele modele vopsite în negru: "Sunt ca o mini-rachetă de croazieră

Dronele Shahed-238 sunt mult mai rapide și prin urmare mai greu de doborât decât cele Shahed-136, primul model folosit la scară largă de ruşi, dotate cu un motor cu elice. Asta înseamnă noi provocări serioase pentru apărarea antiaeriană ucraineană, relatează The Drive

Un canal de Telegram, care ar fi condus de un ofițer din Forțele Armate ale Ucrainei, a publicat săptămâna trecută imagini cu resturile unei drone despre care spune că aparţin unui model Shahed-238. Nu se știe de unde și când au fost recuperate resturile și dacă drona și-a atins ținta sau nu.

Luna trecută un ofițer militar rus, identificat ca generalul-maior Vladimir Popov, ar fi declarat la canalul de propagandă rusă Sputnik TV că sunt pe drum primele modele ale unei versiuni cu reacție a dronei Shahed-136, în denumire rusă Geran-2. Iranul a dezvăluit public drona Shahed-238 abia în septembrie anul trecut. Potrivit lui Popov, dronele cu reacţie Shahed-238 pot atinge o viteză de croazieră maximă de 800 km/h faţă de 180 km/h în cazul celor Shahed-136. Totodată au o autonomie de 2.000 de kilometri.

Pe acelaşi subiect

Drone cu reacție şi camuflaj nocturn

Rusia a folosit în luna ianuarie întreaga gamă a arsenalului său aerian: rachete de croazieră, rachete balistice, rachete hipersonice și drone mai lente, toate folosite uneori pentru a lovi aceeași țintă, a declarat pentru CNN Mihailo Podoliak, consilierul biroului prezidenţial ucrainean.

Analiștii internaționali spun că ruşii au făcut luni de zile stocuri de rachete şi că atacurile urmăresc să copleșească apărarea antirachetă a Ucrainei. Această abordare a avut un oarecare succes. Potrivit autorităților ucrainene, Ucraina a reușit să doboare doar 18 dintre cele 51 de rachete trase asupra țării pe 8 ianuarie.

În plus ruşii au adoptat noi tactici. Unele sunt simple. De pildă, au început să-și picteze dronele de fabricație iraniană în negru, camuflându-le pe cerul nopții.

Altele sunt mai sofisticate. Membrii unei unități ucrainene au declarat pentru CNN că ruşii au mutat pe unele modele de drone eșapamentele motoarelor din spate în față, o încercare evidentă de a înşela bateriile antiradar care  folosesc detectare termică. 

Oficialii ucraineni au recunoscut că urmăreasc şi amenințare dronele cu reacție care înlocuiesc modelele cu elice, mai lente. Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că o versiune cu reacție a dronelor Shahed funcționează "ca o mini-rachetă de croazieră". 

Probabil că aceste drone au o încărcătură explozibilă mai mică, dar viteze de croazieră mult mai mari, poate mult peste 500 de kilometri pe oră, făcându-le mai greu de doborât, spune el. Oficialii ucraineni nu au confirmat încă dacă aceste drone au fost folosite în Ucraina.

Rusia loveşte industria de apărare din Ucraina 

Cel mai recent șir de atacuri rusești a fost foarte bine planificat, a declarat pentru CNN Oleksii Melnik, director la Centrul Razumkov din Kiev. Ruşii au trimis roiuri de drone şi rachete individuale la sacrificiu pentru a observa apărarea ucraineană și punctele ei slabe, a spus el.

"Sunt vizate acum instalațiile din industria de apărare. Și, deși nu este recunoscut oficial, o parte substanțială a acestor rachete și-au atins țintele", a spus el. Cu toate astea, eficiența fiecărei rachete interceptoare trase asupra proiectilelor rusești care sosesc este mare. Apărarea aeriană ucraineană respinge adesea peste 70% dintre ținte și uneori chiar pe toate.

Ucraina are însă nevoie de mai multe baterii de rachete interceptoare. În prezent, Ucraina nu poate produce sisteme moderne de apărare aeriană cu partenerii săi.

Pentru a opri valul de atacuri ruseşti, Ucraina trebuie să vizeze bateriile Moscovei peste graniță, o misiunea grea, având în vedere că Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune sau sisteme proprii de artilerie cu rază lungă. Rusia și-a învațat lecțiile, trimițând rachete unde știe că nu pot fi interceptate, a spus Melnik.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina drone reactie motor
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024