Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii atacă Ucraina cu drone cu motor cu reacţie şi camuflaj. Cum vrea Putin să învingă apărarea antiaeriană ucraineană

Război în Ucraina. Vești proaste pentru apărarea antiaeriană ucraineană, care se află deja sub o presiune enormă. Au apărut dovezi că Rusia folosește drone kamikaze iraniene Shahed-238, echipate cu motor cu reacție, mult mai rapide decât dronele cu elice. 

De la 11.01.2024, 16:25
WhatsApp
Rusia atacă Ucraina cu drone Shahed cu motor cu reacţie. Unele modele vopsite în negru: "Sunt ca o mini-rachetă de croazieră

Dronele Shahed-238 sunt mult mai rapide și prin urmare mai greu de doborât decât cele Shahed-136, primul model folosit la scară largă de ruşi, dotate cu un motor cu elice. Asta înseamnă noi provocări serioase pentru apărarea antiaeriană ucraineană, relatează The Drive

Un canal de Telegram, care ar fi condus de un ofițer din Forțele Armate ale Ucrainei, a publicat săptămâna trecută imagini cu resturile unei drone despre care spune că aparţin unui model Shahed-238. Nu se știe de unde și când au fost recuperate resturile și dacă drona și-a atins ținta sau nu.

Luna trecută un ofițer militar rus, identificat ca generalul-maior Vladimir Popov, ar fi declarat la canalul de propagandă rusă Sputnik TV că sunt pe drum primele modele ale unei versiuni cu reacție a dronei Shahed-136, în denumire rusă Geran-2. Iranul a dezvăluit public drona Shahed-238 abia în septembrie anul trecut. Potrivit lui Popov, dronele cu reacţie Shahed-238 pot atinge o viteză de croazieră maximă de 800 km/h faţă de 180 km/h în cazul celor Shahed-136. Totodată au o autonomie de 2.000 de kilometri.

Pe acelaşi subiect

Drone cu reacție şi camuflaj nocturn

Rusia a folosit în luna ianuarie întreaga gamă a arsenalului său aerian: rachete de croazieră, rachete balistice, rachete hipersonice și drone mai lente, toate folosite uneori pentru a lovi aceeași țintă, a declarat pentru CNN Mihailo Podoliak, consilierul biroului prezidenţial ucrainean.

Analiștii internaționali spun că ruşii au făcut luni de zile stocuri de rachete şi că atacurile urmăresc să copleșească apărarea antirachetă a Ucrainei. Această abordare a avut un oarecare succes. Potrivit autorităților ucrainene, Ucraina a reușit să doboare doar 18 dintre cele 51 de rachete trase asupra țării pe 8 ianuarie.

În plus ruşii au adoptat noi tactici. Unele sunt simple. De pildă, au început să-și picteze dronele de fabricație iraniană în negru, camuflându-le pe cerul nopții.

Altele sunt mai sofisticate. Membrii unei unități ucrainene au declarat pentru CNN că ruşii au mutat pe unele modele de drone eșapamentele motoarelor din spate în față, o încercare evidentă de a înşela bateriile antiradar care  folosesc detectare termică. 

Oficialii ucraineni au recunoscut că urmăreasc şi amenințare dronele cu reacție care înlocuiesc modelele cu elice, mai lente. Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că o versiune cu reacție a dronelor Shahed funcționează "ca o mini-rachetă de croazieră". 

Probabil că aceste drone au o încărcătură explozibilă mai mică, dar viteze de croazieră mult mai mari, poate mult peste 500 de kilometri pe oră, făcându-le mai greu de doborât, spune el. Oficialii ucraineni nu au confirmat încă dacă aceste drone au fost folosite în Ucraina.

Rusia loveşte industria de apărare din Ucraina 

Cel mai recent șir de atacuri rusești a fost foarte bine planificat, a declarat pentru CNN Oleksii Melnik, director la Centrul Razumkov din Kiev. Ruşii au trimis roiuri de drone şi rachete individuale la sacrificiu pentru a observa apărarea ucraineană și punctele ei slabe, a spus el.

"Sunt vizate acum instalațiile din industria de apărare. Și, deși nu este recunoscut oficial, o parte substanțială a acestor rachete și-au atins țintele", a spus el. Cu toate astea, eficiența fiecărei rachete interceptoare trase asupra proiectilelor rusești care sosesc este mare. Apărarea aeriană ucraineană respinge adesea peste 70% dintre ținte și uneori chiar pe toate.

Ucraina are însă nevoie de mai multe baterii de rachete interceptoare. În prezent, Ucraina nu poate produce sisteme moderne de apărare aeriană cu partenerii săi.

Pentru a opri valul de atacuri ruseşti, Ucraina trebuie să vizeze bateriile Moscovei peste graniță, o misiunea grea, având în vedere că Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune sau sisteme proprii de artilerie cu rază lungă. Rusia și-a învațat lecțiile, trimițând rachete unde știe că nu pot fi interceptate, a spus Melnik.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina drone reactie motor
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025