Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii au format un "batalion special buriat" cu 3000 de soldaţi nord-coreeni. 18 au dezertat deja, anunţă ucrainenii

Ruşii maschează aproape 3000 de soldaţi nord-coreeni sub pretextul formării unui "batalion special buriat" o republică rusă din sudul Siberiei, cu populaţie de etnie mongolă, relatează presa ucraineană citând surse din serviciile speciale.  

De la 15.10.2024, 17:26
WhatsApp
Kim Jong Un alături de soldaţii nord-coreeni la o bază de antrenament, 2024 Profimedia

Război în Ucreaina. Rusia intenţionează să încorporeze într-una dintre brigăzile sale de asalt circa 3.000 de soldaţi nord-coreeni care ar putea fi desfăşuraţi în provincia rusă de graniţă Kursk unde armata ucraineană a ocupat o porţiune de teritoriu, au declarat surse din serviciul militar de informaţii ucrainean (GUR) citate de Kiev Post.

3.000 de soldaţi nord-coreeni pentru frontul din Kursk 

Conform acestor surse, soldaţii nord-coreeni vor intra în rândurile Batalionului Special Buriaţia (denumit astfel după numele unei republici din Extremul Orient rus), care este în curs de constituire în cadrul Brigăzii a 11-a Aeropurtate de Asalt a armatei ruse. Aceştia ar urma să fie echipaţi cu armament uşor şi să fie desfăşuraţi în apropierea oraşului Sudja, cea mai importantă localitate căzută sub controlul trupelor ucrainene în Kursk şi unde se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa.

Ruşii au format un "batalion special buriat" cu cetățeni din Coreea de Nord, scrie şi Ukrainska Pravda citând surse din serviciile speciale. 18 militari din Coreea de Nord au dezertat deja din pozițiile de la granița regiunilor ruse Briansk și Kursk, la 7 kilometri de graniţa de stat cu Ucraina. Nu este clar de ce au fugit militarii nord coreeni, dar ruși încearcă să ascundă aceste informații de înaltul comandament, mai scrie sursa citată. Batalionul ar avea până la 3000 de persoane şi ar urma să fie implicat în misiuni de luptă în apropierea oraşului Sudja din Kursk, ocupat în prezent de ucraineni în urma incursiunii de pe 6 august. 

Pe acelaşi subiect

Zelenski: Ruşii vor implica cu adevărat Coreea de Nord în război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni pentru a doua zi la rând în mesajul său către naţiune transmis în fiecare seară că Coreea de Nord îşi sporeşte contribuţia la efortul rus de război. El a spus că a primit din partea serviciilor de informaţii rapoarte despre "intenţiile ruşilor pentru toamnă şi iarnă de a implica cu adevărat Coreea de Nord în război".

Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a furnizat Rusiei mari cantităţi de muniţii pentru războiul din Ucraina, în special obuze de calibrul 152 mm şi rachete de 122 mm pentru lansatoarele multiple BM-21 Grad. De asemenea, Rusia a folosit în acest conflict şi rachete balistice nord-coreene, afirmă Pentagonul. În schimbul muniţiilor livrate, Coreea de Nord a primit din partea Rusiei alimente şi asistenţă pentru programul său de sateliţi, conform informaţiilor obţinute de SUA şi Coreea de Sud.

Coreea de Sud: Militari nord-coreeni au fost foarte probabil ucişi în Ucraina

 Militari nord-coreeni au fost, foarte probabil, ucişi în Ucraina după ce au fost trimişi acolo pentru a ajuta Rusia, a declarat săptămâna trecută noul ministru sud-coreean al apărării, citat de AFP. Presa din Ucraina a relatat că cel puţin şase ofiţeri nord-coreeni au murit acum două săptămâni în timpul unui atac ucrainean cu rachete ucrainean, în apropiere de Doneţk.Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a afirmat marţi în cadrul unei audieri parlamentare că acest lucru este "foarte probabil".

"Evaluăm ca fiind foarte probabil să fi existat victime în rândul unor ofiţerilor nord-coreeni şi soldaţi în Ucraina, având în vedere diverse circumstanţe", a spus ministrul. Totodată, Seulul se aşteaptă ca Phenianul să trimită mai mulţi soldaţi pe frontul ucrainean pentru a-şi sprijini aliatul rus, care a lansat o operaţiune militară pe 24 februarie 2022.

"Chestiunea desfăşurării de trupe regulate se explică foarte probabil prin acordurile reciproce (dintre Moscova şi Phenian), care seamănă cu o alianţă militară între Rusia şi Coreea de Nord", a mai spus Kim Yong-hyun.

Experţii afirmă de câteva luni că forţele ruse desfăşoară în Ucraina rachete nord-coreene, în ciuda dezminţirilor din partea Moscovei şi Phenianului. Potrivit Seulului, Coreea de Nord a trimis mii de containere cu arme în Rusia pentru a fi folosite în Ucraina. Statul est-asiatic, care este dotat cu arma nucleară, şi-a consolidat legăturile militare cu Moscova în ultimii ani. În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o rară vizită la Phenian pentru a semna un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Recenta intensificare a testării şi producţiei de piese de artilerie şi rachete de croazieră de către Coreea de Nord ar putea fi legată de transporturile de mărfuri către Rusia, avertizează experţi. În virtutea sancţiunilor ONU, Phenianului i se interzice efectuarea oricăror teste de arme folosind tehnologie balistică. Cu toate acestea, Moscova şi-a folosit dreptul de veto în martie la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a pune capăt sistemului de monitorizare a sancţiunilor ONU care-l vizează de multă vreme pe aliatul său.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina coreea de nord
Întrebarea zilei
Aţi văzut în magazine produse cu etichete care indică un gramaj mai mic?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce se întâmplă, de fapt, cu trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul...
Fanatik.ro
Publicat 12.10.2024
Echipa de spărgători de elită plătiți pentru a pătrunde în obiectivele top...
spotmedia.ro
Publicat 13.10.2024
Vrei un paradis numai pentru tine? Amorgos, o insulă din Grecia, ideală pentru o...
spotmedia.ro
Publicat 12.10.2024
Cum arată casa în care locuiește Florin Dumitrescu de la Masterchef. Nici în...
Gandul
Publicat 13.10.2024
Misterul în jurul soartei comandantului Forţei Quds se adânceşte. Iranul ar...
Adevărul
Publicat 13.10.2024
Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și...
A1
Publicat 13.10.2024
Horoscopul zilei de 14 octombrie 2024. Gemenii fac o investiție majoră. Află ce...
CaTine
Publicat 13.10.2024
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră...
spynews.ro
Publicat 13.10.2024
Mesajul lăsat în vestiar de delegația României după meciul din Cipru: „Vă...
GSP
Publicat 13.10.2024
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Click.ro
Publicat 13.10.2024
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit...
Useit
Publicat 13.10.2024
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Redacţia.ro
Publicat 11.10.2024
Ea a investigat sub acoperire mecanismul cu bani de la Moscova: „M-am infiltrat...
libertatea.ro
Publicat 13.10.2024
Jessie J a pierdut 20.000 de dolari după ce casa ei din Los Angeles a fost...
ZU
Publicat 13.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Deparinti
Publicat 13.10.2024
NATO „schimbă foaia” cu Rusia. Decizie crucială a miniștrilor...
ziare.com
Publicat 13.10.2024
Gözde Kansu din Golden Boy – Dragoste rebelă și cântăreața Sıla...
Happy
Publicat 11.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este candidoza vaginală. Care sunt simptomele și cum se tratează
Medicool
Publicat 13.10.2024
Comentatorul meciului Cipru - România, anunţ surprinzător după pauză! "Ne-a...
orangesport.ro
Publicat 12.10.2024