Ruşii au instalat o ARMĂ SECRETĂ, cu care pun pe jar NATO şi cu care ar putea ameninţa Europa
Ruşii au o nouă armă secretă care încalcă tratatele internaţionale şi care poate fi o ameninţare extrem de serioasă pentru NATO. Noua armă a fost deja instalată, spune New York Times.
De Redactia Observator la 14.02.2017, 21:15Ruşii au o nouă armă secretă care încalcă tratatele internaţionale şi care poate fi o ameninţare extrem de serioasă pentru NATO. Noua armă a fost deja instalată, spune New York Times.
Rusia a instalat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, care poate purta încărcătură nucleară şi cu care încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare - unul dintre acordurile-cheie care au asigurat stabilitatea în ultimii ani ai Războiului Rece şi în perioada ce a urmat. Mişcarea făcută de Moscova stârneşte îngrijorare la Washington.
Oficialii administraţiei americane citaţi de New York Times spun acum că ruşii au două batalioane echipate cu acest tip de rachetă interzisă de tratate. Un batalion e încă amplasat la locul de testare al rachetelor ruseşti, la Kapustin Yar, în sud-estul ţării.
Potrivit New York Times, oficialii americani au numit racheta de croazieră a ruşilor "SSC-X-8". Dar "X"-ul a fost eliminat din rapoartele recente ale serviciilor de informaţii indicând faptul că americanii consideră racheta drept operaţională şi nu un sistem militar aflat în dezvoltare.
Programul militar de rachete al Rusiei reprezintă o preocupare majoră pentru Pentagon, care a pus în aplicare opţiuni de răspuns, mai spune New York Times. Printre aceste ar fi construirea scutului anti-rachetă în Europa, inclusiv în România sau producerea sistemelor aeriene şi navale de rachete de croazieră.
Ziarul american punctează că instalarea de către ruşi a acestui nou sistem de rachetă SSC-8 poate creşte, de asemenea, ameninţarea militară la adresa ţărilor NATO, care ar putea deveni unele dintre ţintele principale ale acestei arme. Secretarul american al apărării e aşteptat să-şi întâlnească omologii din ţările aliate miercuri, la Bruxelles, mai scriu jurnaliştii de la New York Times.
Înainte de părăsi funcţia de comandant NATO în Europa şi de a se pensiona, Generalul american Philip M. Breedlove a avertizat că dezvoltarea rachetelor de croazieră ruseşti va fi o importantă evoluţie militară care nu "poate fi lăsată fără răspuns".
O soluţie de control al armamentului nu va fi uşoară, atenţionează New York Times.
Se crede că fiecare batalion de rachete are patru lansatoare mobile şi are un număr mare de rachete. Lansatorul pentru rachetele de croazieră e asemănător celui folosit pentru lansarea rachetelor tip Iskander, un sistem cu rază scurtă de acţiune, care poate purta încărcătură nucleară şi care e permis de actualele tratate internaţionale.
"Asta va face localizarea şi verificarea cu adevărat dificilă" a spus Generalul Breelove, citat de ziarul american.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și