Ruşii îl contrazic pe Trump: Nu am primit propuneri satisfăcătoare legate de Ucraina. Vrem pace în condiţiile noastre, nu armistițiu
Moscova nu a primit încă o ofertă bună pentru a începe discuțiile cu privire la Ucraina, a apreciat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, într-un interviu publicat luni de agenția de presă rusă RIA, după ce președintele american Donald Trump a declarat că crede că Washingtonul progresează în negocierile menite să pună capăt războiului din Ucraina. Şi reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat într-un interviu pentru RIA că Moscova este pregătită pentru negocieri privind conflictul din Ucraina, dar doar pe bază de egalitate și cu luarea în considerare a intereselor Rusiei. El a subliniat că Rusia nu urmărește doar un armistițiu temporar, ci o pace durabilă, care să reflecte "noile realități" și să răspundă condițiilor Moscovei.
De Redactia Observator la 10.02.2025, 11:33- Mutări politice după demisia lui Iohannis. Garanţia cerută de Ciolacu liberalilor, pentru a nu rupe Coaliţia. DETALII la Observator 17:00
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost determinată de mișcarea partidelor de extremă dreapta"
Rusia spune că este pregătită pentru discuții, dar în termenii ei. Cel puţin asta reiese din declaraţiile făcute de o serie de diplomaţi şi politicieni ruşi.
Mihail Galuzin: Rusia încă nu a primit propuneri satisfăcătoare
Moscova nu a primit încă o ofertă satisfăcătoare pentru a începe discuțiile privind Ucraina, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, într-un interviu publicat luni de agenția de presă rusă RIA. "Este important ca declarațiile să fie susținute de măsuri practice care să țină cont de interesele legitime ale Rusiei, demonstrând disponibilitatea de a elimina cauzele fundamentale ale crizei și de a recunoaște noile realități", a declarat Galuzin.
"Propuneri concrete de această natură nu au fost încă primite", a adăugat el. Galuzin a reiterat că Moscova rămâne deschisă unui dialog privind Ucraina, dar își menține cererile: oprirea extinderii NATO și garantarea drepturilor etnicilor ruși în Ucraina.
- Discuţia dintre Trump şi Putin, despre războiul din Ucraina. Întrebarea evitată de preşedintele SUA, la bordul...
- Trump anunță noi pași în negocierile de pace din Ucraina: "Putin nu mai vrea să vadă oameni murind. Am un plan...
- Trump spune că a vorbit cu Vladimir Putin despre încetarea războiului din Ucraina. Reacţia Kremlinului
- Donald Trump spune că s-ar putea întâlni cu Zelenski săptămâna viitoare: "Este un război ridicol"
- Când se vor întâlni Trump şi Putin: Pregătirile sunt într-un "stadiu avansat"
Vasili Nebenzia: "Suntem pentru pace în Ucraina, nu doar pentru un armistițiu"
Şi reprezentantul Permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat tot într-un interviu pentru RIA Novosti că Moscova este pregătită pentru negocieri privind conflictul din Ucraina, dar doar pe bază de egalitate și cu luarea în considerare a intereselor Rusiei.
Diplomatul rus a reiterat că Rusia este deschisă contactelor cu noua administrație a președintelui Donald Trump, dar așteaptă semnale concrete din partea SUA. El a subliniat că "pentru un tango este nevoie de doi" și că multe vor depinde de deciziile administrației Trump privind Ucraina. În același timp, Rusia critică abordarea ONU, considerând că organizația a fost influențată de pozițiile blocului occidental și că deciziile recente au fost anti-ruse și părtinitoare.
Nebenzia a respins categoric ideea de a trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina, subliniind că orice trupe străine desfășurate fără un mandat ONU ar fi considerate combatanți și ținte legitime pentru armata rusă. El a reiterat că Rusia vede orice "soluție de pace" propusă de Occident ca fiind un ultimatum, care nu ia în calcul cerințele fundamentale ale Moscovei, inclusiv stoparea extinderii NATO și garantarea drepturilor etnicilor ruși din Ucraina.
Nebenzia a pus sub semnul întrebării şi legitimitatea administrației lui Volodimir Zelenski, afirmând că mandatul său a expirat în mai 2024, iar legea marțială nu permite prelungirea automată a mandatului prezidențial. Acest aspect ar putea complica orice proces de negociere, deoarece Rusia insistă ca orice acord de pace să fie legal și obligatoriu din punct de vedere juridic.
Semnale contradictorii între Washington și Moscova
În ultimele zile, au existat declarații contradictorii din partea oficialilor americani și ruși referitoare la posibile discuții între Donald Trump și Vladimir Putin pentru încheierea războiului, început de Moscova acum aproape trei ani.
Trump a declarat în weekend că a discutat deja cu Putin și se așteaptă la noi convorbiri cu liderul rus. "Chiar cred că facem progrese", a spus Trump. "Vrem să oprim războiul dintre Ucraina și Rusia."
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică pentru TASS că există numeroase informații despre o posibilă comunicare între Trump și Putin, dar că nu poate confirma nimic: "Apar multe comunicări diferite. Prin urmare, în acest caz, nu pot nici să confirm, nici să infirm."
Întâlniri cu Zelenski și Putin
Trump a declarat în repetate rânduri că vrea să pună capăt războiului și că este dispus să se întâlnească cu Putin pentru a discuta o soluție diplomatică. Duminică, el a declarat jurnaliștilor că va avea o întâlnire cu liderul rus "la momentul potrivit".
De asemenea, vineri, Trump a anunțat că probabil se va întâlni săptămâna aceasta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre o posibilă încetare a războiului.
Pentru Kremlin, conflictul care va împlini trei ani pe 24 februarie este considerat esențial pentru supraviețuirea Rusiei. În schimb, Kievul și aliații săi occidentali îl cataloghează drept o invazie neprovocată și o încercare de acaparare teritorială în stil colonial.