Sanofi a anunțat că renunță la vaccinul anti-Covid de tip ARN mesager, după succesul rivalilor de la Pfizer și Moderna
Compania farmaceutică franceză Sanofi a anunţat că renunță la planurile pentru propriul vaccin anti-Covid pe bază ARN mesager, din cauza poziției dominante a BioNTech-Pfizer și Moderna în utilizarea tehnologiei pentru combaterea pandemiei.
De Ana Maria Ghiarasim la 29.09.2021, 11:42Sanofi se va concentra în schimb pe eforturile de a aduce pe piață un alt vaccin anti-Covid bazat pe o abordare mai convențională, pe proteine, dezvoltat împreună cu britanicii de la GSK, ale cărui studii în masă sunt în curs de desfășurare.
Decizia de a renunța la vaccinul bazat pe tehnologia ARN mesager vine în ciuda rezultatelor pozitive din Faza I / II de studiu intermediare anunțate marți, participanții având un răspuns imunitar puternic ca urmare a administrării serului. Reprezentanții Sanofi au adăugat că aceste rezultate îi încurajează să continue cercetările pentru un potențial vaccin împotriva gripei sau altor boli, renunțând la ”zona Covid” din cauza prezenței puternice pe piață a celor două seruri de la Pfizer și Moderna, scrie Reuters.
"Rezultatele sunt extrem de importante deoarece ne arată că platforma pe care am achiziționat-o funcționează", a declarat jurnaliștilor Thomas Triomphe, șeful diviziei de vaccinuri Sanofi Pasteur. El a spus că lansarea proceselor finale de fază III acum nu are sens.
Acțiunile Sanofi, în ușoară creștere după anunț
În ciuda anunțului de retragere din cursa pentru dezvoltarea unui vaccin pe bază de tehnologie de tip ARN mesager, acțiunile Sanofi au înregistrat o creștere ușoară pe bursă.
"Decizia de a pune capăt vaccinului mARN pare a fi interpretată ca fiind pozitivă, deoarece așa se vor reduce costurile de dezvoltare și se vor concentra pe alte produse și întreprinderi", a declarat Ion-Marc Valahu, manager de fond la firma de investiții Clairinvest din Geneva.
În Europa sunt pe piaţă vaccinurile alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech, americanilor de la Moderna şi Johnson&Johnson şi laboratorului britanico-elveţiam AstraZeneca.