Scandal monstru în Spania, după ce autorităţile au decis să trimită sute de imigranţi abia sosiţi, direct într-o puşcărie de lângă Malaga
Aproape 500 de migranţi debarcaţi în Spania vor fi reţinuţi într-o închisoare de lângă Malaga, în pofida protestelor ONG-urilor.
De Redactia Observator la 21.11.2017, 18:10- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Aproape 500 de migranţi debarcaţi în Spania vor fi reţinuţi într-o închisoare de lângă Malaga, în pofida protestelor ONG-urilor, în timp ce ministrul de interne spaniol avertizează că autorităţile sunt depăşite de sosirile migranţilor.
Ministrul Juan Ignacio Zoido precizează că nu mai sunt locuri libere în taberele de refugiaţi, prin urmare a decis ca respectivul grup să fie găzduit în acea închisoare, unde migranţii au toate condiţiile, 'mijloace sanitare, duşuri, încălzire centrală, paturi, săli de sport', această soluţie fiind preferată improvizării rapide a unor tabere unde sunt greu de asigurat condiţiile necesare.
Începând de joi, peste o mie de migranţi, dintre care mai mult de jumătate sunt algerieni, au debarcat pe coastele Spaniei, după ce ambarcaţiunile lor au fost interceptate pe Mediterana.
Ministrul spaniol de interne a avertizat de asemenea că migranţii trebuie să rămână în tabere închise, întrucât prin lăsarea lor în libertate vor fi încurajaţi şi mai mulţi să vină. 'Nu putem accepta ca, sub pretextul că sosesc atât de multe nave pe care le putem salva, ca aceste persoane să rămână în libertate', a indicat ministrul Juan Ignacio Zoido.
Însă ONG-urile protestează faţă de această decizie. 'Suntem radical împotrivă', a declarat directorul ONG-ului Malaga Acoge, Alejandro Cortina, care afirmă că aceşti străini nu pot fi ţinuţi în închisori. 'Nu ştim dacă va exista personal abilitat pentru a constata nerespectarea drepturilor omului şi nici dacă un judecător va supraveghea această relocare', cum se procedează în cazul centrelor pentru refugiaţi, explică el.
Un alt ONG, denumit Serviciul iezuit pentru migranţi (SJM), care asistă refugiaţii în astfel de centre, consideră de asemenea că decizia guvernului spaniol încalcă 'drepturile şi garanţiile constituţionale' şi 'transformă pe nedrept în infractori aceste persoane care nu au comis niciun delict'.