Schengen. Von der Leyen, mesaj puternic de susținere pentru România și Bulgaria: "Haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere"
Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen, arătând "cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările" de migranţi, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a pledat totodată pentru primirea celor două ţări, "fără nicio întârziere", în spaţiul european de liberă circulaţie.
De Redactia Observator la 13.09.2023, 11:30"Am intensificat protecţia frontierei. Agenţiile europene şi-au aprofundat cooperarea cu statele membre. Permiteţi-mi să mulţumesc, în special, Bulgariei şi României pentru că au fost în frunte - au prezentat cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările", a afirmat Von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii Europene, în care şi-a prezentat bilanţul mandatului în fruntea executivului comunitar.
"Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere", a mai spus şefa Comisiei Europene, potrivit Agerpres.
Aderarea la Schengen: Bruxelles calculează pagubele aduse României de Austria
Roberta Metsola, preşedinta PE, răspunzând unei întrebări din partea Ziarului Financiar, a spus că se fac calcule cu privire la prejudiciile financiare pe care le-a cauzat Austria României şi Bulgariei prin faptul că a blocat intrarea ţărilor în spaţiul Schengen.
- Schengen: Bruxelles calculează pagubele aduse României de Austria. Anunțul făcut de Roberta Metsola
- Șeful diplomației maghiare îi trage de mânecă pe austrieci: "Îi invit politicos, ca să nu spun că îi somez,...
- Aderarea la Schengen: Eugen Tomac acuză un "abuz de drept comis de un guvern iresponsabil" și cere măsuri radicale...
- Austria se opune în continuare intrării României în Schengen. Reacţia oficialului austriac după întâlnirea cu...
"Sigur că atunci când se întâmplă un astfel de lucru calculăm prejudicii financiare. Cât costă aşteptarea de la graniţe? Nu este vorba însă numai de un prejudiciu financiar. Acum 12 ani Comisia a decis ca aceste ţări să intre în Spaţiul Schengen şi Parlamentul a spus că nu există niciun motiv legal sau politic ca aceste ţări să nu intre în spaţiul Schengen, să beneficieze de cel mai bun lucru pe care îl oferă Uniunea Europeană: libertatea de mişcare", a spus Roberta Metsola, la Strasbourg.
Întrebarea a venit în contextul în care Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a spus că a cerut o analiză privind costurile suplimentare pentru România, ca urmare a faptului că ţara nu a intrat în Schengen, după ce Austria şi-a folosit dreptul de veto. Conform declaraţiilor ministrului, prejudiciul total s-ar ridica la circa 2% din PIB, adică circa 6 mld. euro.
"În decembrie când s-a luat decizia (de către Austria – n. red.) ca Bulgaria şi România să nu intre în spaţiul Schengen, s-a luat pentru ţări care au aşteptat ani de zile să li se spună nu. Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj?", a mai spus Metsola la Strasbourg, în deschiderea sesiunii parlamentare europene.