"Schimbarea la față" a Colosseum-ului. Planurile italienilor pentru a aduce monumentul la gloria sa de odinioară
Arena din interiorul Colosseum-ului din Roma, unde gladiatorii au luptat, unul împotriva celuilalt și împotriva animalelor sălbatice, va fi readusă la gloria sa de odinioară. Milan Ingegneria, o firmă de inginerie structurală și arhitectură, a câștigat un contract de 18,5 milioane euro pentru construirea și instalarea unei platforme retractabile care să permită vizitatorilor „să vadă măreția monumentului” chiar din mijlocul arenei, a anunțat, duminică, ministrul italian al Culturii Dario Franceschini. Proiectul ar urma să fie finalizat în următorii doi ani.
De Redactia Observator la 03.05.2021, 11:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Colosseum-ul, celebru monument din Roma, va trece printr-o serie de schimbări menite să-i readucă măreția de odinioară.
„În 2023, vom revedea Colosseum-ul în toată splendoarea sa”, a anunțat ministrul Culturii Dario Franceschini.
Amfiteatrul roman, construit sub împăratul Titus în anul 80 d.Hr., a avut o arenă din lemn acoperită cu nisip care a fost construită deasupra unei rețele de tuneluri și încăperi unde gladiatorii și animalele așteptau înainte de a intra în arenă, scrie The Guardian.
Dar podeaua a fost îndepărtată la sfârșitul anilor 1800, când arheologii au început să excaveze nivelurile subterane ale structurii. Zona subterană a fost deschisă publicului în 2010, iar vizitatorii pot vedea și tunelurile atunci când privesc în jos.
Franceschini a declarat că podeaua va fi durabilă și reversibilă, ceea ce înseamnă că poate fi eliminată dacă planurile pentru Colosseum, care a fost construit pentru a găzdui până la 60.000 de spectatori, se vor schimba în viitor.
De asemenea, scena de înaltă tehnologie realizată din lamele mobile care pot fi acționate în sistem de rotație pentru a permite luminarea și ventilația pasajelor subterane, ar putea găzdui evenimente culturale.
„Este un proiect ambițios care va ajuta la conservarea și protecția monumentului și la îmbunătățirea utilizării acestuia”, a spus el.
Ideea de reconstrucție a arenei Colosseum-ului, cel mai mare amfiteatru construit în timpul imperiului roman, a fost discutată pentru prima dată de arheologul Daniele Manacorda în 2014. Ideea a fost susținută de Franceschini, care a spus că arena ar putea fi folosită și pentru a recrea scene de luptă ale gladiatorilor. În epoca romană, mulțimile umpleau monumentul pentru a privi gladiatorii luptându-se cu animale, inclusiv urși, tigri, elefanți și rinoceri.
În 2014, monumentul a intrat într-un proces de restaurare de 25 de milioane de euro. Colosseum-ul s-a redeschis vizitatorilor săptămâna trecută, după ce restricțiile anti-COVID au fost relaxate. În prezent, pot intra doar grupuri de câte 14 persoane, personalul fiind obligat să asigure un decalaj de 15 minute între fiecare grup.