Antena LIVE

Curs valutar

Secretul din părul lui Beethoven. Cauza morţii compozitorului iese la iveală după o descoperire făcută la 200 de ani distanţă

Moartea compozitorului german Ludwig van Beethoven a fost probabil rezultatul unei infecții cu hepatita B, exacerbată de consumul de alcool și de numeroșii factori de risc pentru boli hepatice, reiese din analize recente ale ADN-ul din mostre autentificate de păr.

De la 26.02.2024, 09:33
WhatsApp
Profimedia

Beethoven s-a stins din viață după o boală îndelungată în martie 1827. Țintuit la pat încă de la Crăciunul precedent, a fost atacat de icter, cu membrele și abdomenul umflate, iar fiecare respirație era o luptă.

Ce a scris Beethoven în testamentul său

În timp ce colaboratorii săi se ocupau de sortarea obiectelor personale, au descoperit un document pe care Beethoven îl scrisese cu un sfert de secol mai devreme - un testament în care îi ruga pe frații săi să facă publice detalii despre starea sa de sănătate.

Astăzi nu mai este niciun secret faptul că unul dintre cei mai mari muzicieni pe care i-a cunoscut vreodată lumea a fost surd funcțional. La aproape două secole de la moartea lui Beethoven, o echipă de cercetători a încercat să îi îndeplinească testamentul într-un mod pe care Beethoven nu l-ar fi crezut posibil, analizând genetic ADN-ul din mostre autentificate de păr.

"Scopul nostru principal a fost să facem lumină asupra problemelor de sănătate ale lui Beethoven, printre care, după cum se știe, se numără pierderea progresivă a auzului, care a început la mijlocul sau la sfârșitul anilor 20 și care a dus în cele din urmă la surditate”, a explicat biochimistul Johannes Krause de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania într-o declarație de presă în 2023, când au fost dezvăluite rezultatele.

Cauza principală a acestei pierderi de auz nu a fost niciodată cunoscută, nici măcar de medicul său personal, Dr. Johann Adam Schmidt. Ceea ce a început ca un tinitus la 20 de ani a făcut încet-încet loc unei toleranțe reduse la zgomote puternice și, în cele din urmă, unei pierderi a auzului, punând capăt efectiv carierei sale de artist interpret.

Şi-a dorit să-şi pună capăt zilelor, în urma bolii 

Într-o scrisoare adresată fraților săi, Beethoven recunoștea că era "iremediabil afectat", până la punctul de a se gândi la sinucidere. Compozitorul nu a trebuit să se confrunte doar cu pierderea auzului. Se spune că a suferit dureri abdominale severe și crize cronice de diaree.

Cu șase ani înainte de moartea sa au apărut primele semne de boală hepatică, o boală despre care se crede că a fost, cel puțin în parte, responsabilă de moartea sa la vârsta relativ tânără de 56 de ani.

În 2007, o investigație medico-legală asupra unei șuvițe despre care se credea că ar fi părul lui Beethoven a sugerat că otrăvirea cu plumb ar fi putut să-i grăbească moartea, dacă nu cumva ar fi fost responsabilă în cele din urmă de simptomele care i-au curmat viața. Un ultim studiu, publicat în martie 2023, a demontat însă teoria, dezvăluind că părul nu a provenit niciodată de la Beethoven, ci mai degrabă de la o femeie necunoscută.

Cauza morţii lui Beethoven

Pare că moartea compozitorului a fost rezultatul unei infecții cu hepatita B, exacerbată de consumul de alcool și de numeroșii factori de risc pentru boli hepatice.

"Nu am reușit să găsim o cauză definitivă pentru surditatea lui Beethoven sau pentru problemele gastrointestinale", a declarat Krause. „Într-un fel, rămânem cu mai multe întrebări despre viața și moartea celebrului compozitor de muzică clasică. Unde a contractat hepatita? Cum a reușit o șuviță de păr de femeie să treacă drept a lui Beethoven timp de secole? Și ce se ascundea în spatele durerilor de stomac și a pierderii auzului? Având în vedere că echipa a fost inspirată de dorința lui Beethoven ca lumea să înțeleagă pierderea sa auditivă, este un rezultat nefericit. Deși a existat o surpriză îngropată printre genele sale”.

O investigație suplimentară care a comparat cromozomul Y din mostrele de păr cu cele ale rudelor moderne care descind din linia paternă a lui Beethoven indică o neconcordanță. Practic, o analiză a cromozomului Y dezvăluie o neconcordanță, sugerând o paternitate extraconjugală în linia paternă a lui Beethoven, cu 7 generații înaintea nașterii sale.

Cercetarea a fost publicată în Current Biology.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

beethoven cauza mortii boala descoperire par
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024