Antena LIVE

Curs valutar

Şeful Comitetului militar al NATO spune că Ucraina are dreptul legal de a lovi adânc în interiorul Rusiei: "Acest drept nu se opreşte la graniţă"

Război în Ucraina. Şeful Comitetului militar al NATO a declarat sâmbătă că Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă - reflectând convingerile unui număr de aliaţi ai Statelor Unite - chiar dacă administraţia Biden se opune să permită Kievului să facă acest lucru folosind arme fabricate în America, potrivit AP, citată de news.ro.

De la 15.09.2024, 16:21
Profimedia

„Fiecare naţiune care este atacată are dreptul de a se apăra. Iar acest drept nu se opreşte la graniţa propriei naţiuni”, a declarat amiralul Rob Bauer, vorbind la încheierea reuniunii anuale a comitetului, la care a participat şi generalul american CQ Brown, şeful Statului Major Întrunit. Bauer, din Olanda, a adăugat, de asemenea, că naţiunile au dreptul suveran de a pune limite armelor pe care le trimit în Ucraina. Însă, aflat alături de el la o conferinţă de presă, generalul-locotenent Karel Řehka, şeful Statului Major al forţelor armate cehe, a precizat că naţiunea sa nu impune Kievului astfel de restricţii privind armele.

SUA nu permit Kievului să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune

„Credem că ucrainenii ar trebui să decidă singuri cum să o folosească”, a declarat Řehka. Comentariile lor au fost făcute în timp ce preşedintele american Joe Biden analizează dacă să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acţiune furnizate de americani pentru a lovi adânc în Rusia. Şi ele fac aluzie la diviziunile pe această temă.

Biden s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, după vizita din această săptămână la Kiev a diplomaţilor lor de top, care au fost supuşi unor noi presiuni pentru a slăbi restricţiile privind armele. Oficiali americani familiarizaţi cu discuţiile au declarat că, în opinia lor, Starmer solicita aprobarea lui Biden pentru a permite Ucrainei să utilizeze rachete britanice Storm Shadow pentru lovituri extinse în Rusia.

Pe acelaşi subiect

Aprobarea lui Biden ar putea fi necesară deoarece componentele Storm Shadow sunt fabricate în SUA. Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a împărtăşi statutul conversaţiilor private, au declarat că ei cred că Biden ar fi de acord, dar nu a fost anunţată încă nicio decizie. Furnizarea de sprijin şi instruire suplimentară pentru Ucraina a fost un subiect cheie la reuniunea şefilor NATO, dar nu era clar sâmbătă dacă dezbaterea privind restricţiile SUA a fost discutată.

Multe dintre naţiunile europene au sprijinit energic Ucraina, în parte pentru că se tem să nu fie următoarea victimă a unei Rusii mai puternice. În deschiderea reuniunii, preşedintele Republicii Cehe, Petr Pavel, i-a îndemnat pe şefii militari reuniţi în sală să fie „îndrăzneţi şi deschişi în articularea evaluărilor şi recomandărilor dumneavoastră”. Aliaţii, a spus el, trebuie „să ia măsurile corecte şi deciziile corecte pentru a ne proteja ţările şi modul nostru de viaţă”.

Liderii militari elaborează în mod obişnuit planuri şi recomandări care sunt apoi trimise secretarilor civili ai apărării din NATO pentru discuţii şi apoi liderilor naţiunilor din alianţă. SUA permit Ucrainei să folosească arme furnizate de americani în lovituri transfrontaliere pentru a contracara atacurile forţelor ruse. Dar nu permite Kievului să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune, cum ar fi ATACMS, în interiorul Rusiei. Statele Unite au susţinut că Ucraina dispune de drone care pot lovi departe şi că ar trebui să utilizeze ATACMS cu discernământ, deoarece dispune doar de un număr limitat.

Ucraina şi-a intensificat apelurile la Washington pentru ridicarea restricţiilor, în special pe măsură ce se apropie iarna şi Kievul îşi face griji cu privire la câştigurile Rusiei în timpul lunilor mai reci. „Vrei să slăbeşti inamicul care te atacă pentru a putea nu numai să te lupţi cu săgeţile care vin în calea ta, ci şi să ataci arcaşul care, după cum vedem, operează foarte des din Rusia în Ucraina”, a declarat Bauer. „Deci, din punct de vedere militar, există un motiv bun pentru a face acest lucru, pentru a slăbi inamicul, pentru a-i slăbi liniile logistice, combustibilul, muniţia care ajunge pe front. Asta este ceea ce doriţi să opriţi, dacă este posibil”.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a făcut afirmaţii similare, susţinând că un singur sistem de arme nu va determina succesul în război. „Există o serie de lucruri care intră în ecuaţia generală pentru a stabili dacă ştii sau nu că vrei să oferi o capacitate sau alta”, a declarat vineri Austin. „Nu există un glonţ de argint când vine vorba de astfel de lucruri”. De asemenea, el a menţionat că Ucraina a fost deja capabilă să lovească în interiorul Rusiei cu propriile sisteme produse intern, inclusiv drone.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina nato sua atacms
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Seismografele au înregistrat un cutremur în Rusia, atunci când a explodat...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Guvernul dă din lac în puț. De ce i-a scos reforma pensiilor pe muncitori...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024