Senatul Italiei acordă votul de încredere guvernului condus de Mario Draghi. Dezbateri tensionate după plecarea premierului din Parlament
Senatul Italiei a acordat, miercuri seară, votul de încredere Guvernului Mario Draghi, însă fără susţinerea Mişcării Cinci Stele şi a partidelor Liga şi Forza Italia, la finalul unor dezbateri tensionate şi imediat după plecarea premierului din Parlament.
De Redactia Observator la 20.07.2022, 21:46În favoarea menţinerii în funcţie a Guvernului Draghi au votat 95 de senatori, iar 38 s-au pronunţat împotrivă, informează cotidianul Corriere della Sera, citat de Mediafax. Votul de încredere s-a putut derula întrucât senatorii Mişcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă) au rămas în sală, pentru a contribui la cvorum, dar s-au abţinut de la vot, potrivit cotidianului La Repubblica. Senatorii din cadrul formaţiunii de extremă-dreapta Liga, condusă de Matteo Salvini, şi colegii lor din partidul Forza Italia (centru-dreapta), condus de fostul premier Silvio Berlusconi, au părăsit sala în momentul votului.
Votul de încredere din Senat permite Italiei să facă un pas spre evitarea alegerilor parlamentare anticipate
Înainte de hotărârea Mişcării Cinci Stele de a-şi menţine senatorii în aula parlamentară, preşedintele Senatului, Elisabetta Casellati, constatase lipsa cvorumului, iar premierul Mario Draghi plecase din sală, ceea ce a condus la speculaţii că ar putea merge la preşedintele Sergio Mattarella pentru a-şi prezenta din nou demisia.
Premierul tehnocrat Mario Draghi a anunţat săptămâna trecută că va demisiona după ce Mişcarea Cinci Stele (M5S), principala forţă a coaliţiei de uniune naţională, a refuzat să participe la un vot de încredere în Parlament pe tema unor măsuri sociale. La insistenţele preşedintelui Sergio Mattarella, Mario Draghi a revenit în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Însă Mario Draghi a decis să ceară vot de încredere în Parlament doar asupra unei rezoluţii privind continuarea funcţionării actualului Cabinet guvernamental, fără a accepta remanierea. În acest context, formaţiunile Liga (extremă-dreapta) şi Forza Italia (centru-dreapta) au părăsit sala în momentul votului.
Votul de încredere din Senat permite Italiei să facă un pas spre evitarea alegerilor parlamentare anticipate, dar situaţia Guvernului Draghi rămâne fragilă şi există riscul unor moţiuni de cenzură. "Ceea ce s-a întâmplat este o nebunie, este Parlamentul împotriva Italiei", a comentat fostul premier Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (centru-stânga), care continuă să susţină actualul guvern.