Coronavirus: Un sfert din Italia e în carantină. ”Unde se vor duce acești români?”
Un sfert din populaţia Italiei este oficial în carantină. Cei care locuiesc în Lombardia şi în alte 14 provincii din nordul Peninsulei au nevoie de permis special ca să călătorească. Scene halucinante au fost surprinse sâmbătă seară în gara din Milano.
De Redactia Observator la 09.03.2020, 02:10Un sfert din populaţia Italiei este oficial în carantină. Cei care locuiesc în Lombardia şi în alte 14 provincii din nordul Peninsulei au nevoie de permis special ca să călătorească. Scene halucinante au fost surprinse sâmbătă seară în gara din Milano. Sute de oameni au încercat să urce cu orice preţ în ultimul tren al zilei. Cei care nu respectă carantină riscă închisoarea.
Milano, sâmbătă, ora 23.00. O mare de oameni a luat cu asalt gara centrală a oraşului. Alertaţi de anunţul premierului, au împachetat strictul necesar şi au fugit din zona vizată de carantină. Disperaţi, au făcut tot posibilul să urce în ultimul tren inter-city. Cu sau fără bilet.
Scene similare au fost surprinse în Padova. 14 provincii şi toată regiunea Lombardia au fost închise până pe 4 aprilie. Excepţie fac doar urgenţele. 16 milioane de oameni, inclusiv români, sunt vizaţi de măsurile fără precedent.
Daciana, româncă din Milano: În cursul nopţii, în blocul meu unde locuiesc aproximativ 100 de familii, s-au auzit zgomote. Erau cam 15 familii care urcau în maşini şi plecau în cursul nopţii, probabil ştiind că o să intre în vigoare această ordonanţă dis de dimineaţă. În gări şi pe autostrăzi şi peste tot era aglomeraţie şi oamenii încercau să fugă din Lombardia. Unde se vor duce aceşti români? Că italienii înţeleg, se duc în sud, la rude. Dar românii ăştia unde se duc?
Lacătul rămâne pe instituţiile publice şi pe şcoli până pe 4 aprilie. Puburile şi discotecile rămân şi ele închise. Doar Bisericile şi restaurantele vor continua să funcţioneze. Însă oamenii trebuie să păstreze distanţa de un metru între ei. Măsurile sunt luate pentru siguranţa publică. Aproape şase mii de oameni au fost infectaţi la nivelul ţării. Bilanţul morţilor a ajuns la 233.
GIUSEPPE CONTE, premierul Italiei: Trebuie să garantăm sănătatea cetăţenilor noştri. Înţelegem că impunerea acestor măsuri vor aduce inconveniente. Înţelegem că vor însemna sacrificii. Uneori mici, alteori foarte mari, dar trebuie să fim responsabili!
Mai multe companii aeriene au revizuit numărul de zboruri spre şi dinspre Italia. Presa internaţională susţine că, în ciuda interdicţiei, aeronavele încă decolează şi aterizează de pe aeroportul Malpensa din Milano.
Ca urmare a măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus, WizzAir a decis ca până pe 3 aprilie să nu mai opereze zboruri către Treviso şi Bergamo. Iar Blue Air a luat o decizie de ultimă oră. A anulat toate zborurile astăzi şi mâine către Milano.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este pe punctul de a declara pandemie. Cazuri de coronavirus au fost raportate în peste 100 de ţări din întreaga lume. În Spania, un român de 43 de ani este în stare critică. A fost depistat la întoarcerea din Madrid unde au fost înregistrate mai multe decese. Situaţia este critică şi în Germania şi Franţa. Peste Ocean, chiar Donald Trump a fost expus după ce a participat la o conferinţă alături de o persoană infectată. 32 de state federale, inclusiv Washington DC, au raportat cazuri.
ANDREW CUOMO, guvernatorul statului New York: Vrem să-i găsim pe toţi cei ce ar putea fi infectaţi, ca să-i putem izola!
În China, unde epidemia pare să se stingă, coronavirusul a făcut... victime colaterale. Aproape 70 de oameni au fost prinşi sub dărâmăturile unui hotel unde erau izolaţi în carantină.