Sicrie suspendate în gol, după ce o clădire din cimitirul napoletan Poggioreale s-a prăbușit parțial. "Opriți acest dezastru!"
Nu există pace pentru morții care își dorm somnul de veci în cimitirul Poggioreale din Napoli. După ce, în urmă cu zece luni, sute de morminte au fost distruse în urma prăbușirii a două clădiri, multe dintre oseminte nefiind nici astăzi scoase de sub dărâmături, în cel mai vechi cimitir din oraș se întâmplă din nou un lucru înfiorător. Mai multe sicrie au rămas suspendate și riscă să se prăbușească, după ce fațada cu nișele de marmură a cedat.
De Veronica Micu la 18.10.2022, 10:11Imaginile sicrielor atârnând în gol sunt aceleași care au zguduit întreg orașul în ianuarie. Atunci, din cauza lucrărilor la o nouă stație de metrou, s-au prăbușit părți din două clădiri, numite a Doctorilor și San Gioacchino Gioacchino. 300 de nișe de înmormântare au fost distruse, spre disperarea familiilor care au văzut locurile de veci ale celor dragi năruindu-se. Multe dintre cadavre nu au fost recuperate nici astăzi de sub dărâmături, potrivit tag24.it.
La zece luni de la acel eveniment nefast, în cimitirul din Poggioreale a avut loc o nouă prăbușire, care a lăsat unele sicrie suspendate în gol, în timp ce altele au fost avariate. Prăbușirea s-a produs la poarta Balastrieri, care se află aproape de intrarea în crematoriu.
Rudele decedaților sunt îngrozite
Locuitorii și rudele defuncților vorbesc despre o prăbușire anunțată. "Din 6 ianuarie susținem că zona este în pericol. Că lucrările la metrou trebuiau oprite până la securizarea întregii zone. S-a anunțat această ultimă prăbușire: nu am fost auziți. Opriți acest groaznic dezastru". Acestea sunt cuvintele Pinei Caccavale, președinte al comitetului "Crollo 5 gennaio 2022 - Insieme per non dimenticare", scrie publicația italiană La Repubblica.
- "De biserică, de cimitir nu te atingi". Protest la Nădășelu față de autostrada care va lega Clujul de Sălaj....
- O gaură uriașă a înghițit zeci de morminte, într-un cimitir din sudul Poloniei. Rămășițele morților s-au...
- CNN s-a dus să verifice la Kupiansk cum s-au retras ruşii din Harkov. "Au fugit cu mașina prin cimitir ca să...
Comitetul reunește aproximativ optzeci de membri ai familiilor celor ale căror rămășițe se aflau în nișele care s-au prăbușit în ianuarie.
"Este o situație critică și inacceptabilă"
Consilierul regional Francesco Emilio Borrelli spune că situația este critică și inacceptabilă. "A fost o nouă prăbușire în cimitirul Poggioreale. Este o situație critică și inacceptabilă. De prea mulți ani, cimitirele napolitane au fost prost administrate și lăsate pradă escrocilor și profitorilor. Acesta este rezultatul", a transmis Borrelli, care a postat pe Facebook imagini de la locul prăbușirii.
"Consternați ne uităm la ceea ce s-a întâmplat la Cimitirul Poggioreale, care tocmai s-a redeschis. Ani de istorie a orașului Napoli anulați, după toate probabilitățile, de suficiența umană", a declarat și Gennaro Tammaro, secretarul general al Assofuneral (asociația italiană a companiilor funerare). "La câteva luni după ultima prăbușire scandaloasă, să văd aceleași și chiar mai înfiorătoare scene, precum sicriele suspendate în dărâmături, ne face inimile să sângereze, ca napolitani și ca operatori din sector care și-au imaginat mereu o altă soartă pentru Poggioreale.
Cerem răspunsuri rapide și ca instituțiile să facă imediat tot ce le stă în putere pentru a opri acest dezastru teribil", a conchis Tammaro.
Peretele vertical cu criptele celor decedați are patru etaje și, din fericire, la momentul prăbușirii în clădire nu se aflau rude ale defuncților, programul de vizită fiind până la ora 13.30. "Ca Administrație ne ocupăm de toate formalitățile necesare", a explicat consilierul municipal din Napoli, Vincenzo Santagada, printre primii care s-au grăbit la cimitirul din Poggioreale, scrie Il Messaggero.
În acest moment, întreaga zonă a fost securizată, fiind pregătit un ordin de închidere a cimitirului. La fața locului au intervenit pompierii, poliția locală și serviciile municipale.
Cimitirul din Poggioreale, printre cele mai mari din Europa
Cimitirul monumental din Poggioreale este principalul cimitir din orașul Napoli și printre cele mai mari din Europa. Este, de asemenea cunoscut sub numele de Camposanto Nuovo, pentru a-l distinge de Camposanto Vecchio, care este acum cunoscut sub numele de Cimitero delle 366 Fosse. Acesta este delimitat de Largo Santa Maria del Pianto, Via del Riposo, Via Santa Maria del Pianto și via nuova Poggioreale și este construit pe ruinele Vilei Poggio Reale a lui Alfonso al II-lea de Neapole.
Până în secolul al XVIII-lea, cele mai multe monumente funerare erau situate în interiorul bisericilor, mai aproape de „aerul divin”. Pe măsură ce bisericile erau aglomerate de morminte, acest cimitir monumental în aer liber permitea familiilor nobile să construiască capele și cripte private într-o locație puțin mai seculară, pe partea sudică a dealului Poggioreale. Cimitirul a început în timpul ocupației napoleoniene și a fost rearanjat în 1836-1837. Aspectul este acela al unei grădini. La capătul superior se află o biserică construită în stil neoclasic cu o Pieta de Gennaro Cali, și în spatele unui pătrat mare alungit, înconjurat de un portic de coloane în stil doric, având 102 capele,sub fiecare dintre acestea aflându-se cavouri familiale. Cei care nu-și pot permite să plătească pentru propriile lor morminte sunt îngropați fără sicrie într-o altă parte a terenului, ca și în Cimitero delle 366 Fosse. La extremitatea sud-vest este un spațiu pus deoparte pentru neapolitanii notabili: un Quadrato degli uomini illustri. De asemenea, adiacente sunt cimitirele protestante și evreiești din Napoli, din secolul al XIX-lea.
O gaură uriașă a înghițit zeci de morminte, într-un cimitir din sudul Poloniei
Un incident la fel de înfricoșător s-a petrecut în septembrie, la cimitirul parohial din Trzebinia, un oraș din sudul Poloniei, acoloo unde, în mijlocul monumentelor s-a căscat o gaură uriașă, care a înghițit câteva zeci de morminte.
Autoritățile spun că de vină sunt exploatările miniere care s-au făcut în zonă, în trecut.