Soprana fără adăpost care a emoţionat lumea, cântând la metroul din Los Angeles, este moldoveancă
Soprana fără adăpost, care a impresionat o lume întreagă cu arii cântate la metroul din Los Angeles, este din Republica Moldova. Jurnaliştii englezi au stat de vorbă cu mama ei adoptivă şi i-au refăcut povestea tristă a vieţii.
De Redactia Observator la 24.10.2019, 21:43Soprana fără adăpost, care a impresionat o lume întreagă cu arii cântate la metroul din Los Angeles, este din Republica Moldova. Jurnaliştii englezi au stat de vorbă cu mama ei adoptivă şi i-au refăcut povestea tristă a vieţii: Liudmila a crescut între două familii şi trăieşte între două ţări. Muzica i-a fost singura consolare şi singurul mijloc de trai.
Sunt imaginile şi notele muzicale care au făcut-o cunoscută în întreaga lume pe Liudmila, sau Emily cum e numită peste ocean. Femeia de 52 de ani s-a născut în satul Basarabeasca, la 100 de kilometri de Chişinău, într-o familie săracă.
Ioana Zamurka, mama adoptivă a sopranei de la metrou: Mama ei era tare bolnavă cu inima. Noi suntem credincioşi. Şi ei erau credincioşi, părinţii
La doar doi ani, Liudmila a fost adoptată de familia unor prieteni.
Ioana Zamurka, mama artistei de la metrou: Noi am văzut-o pe ea aşa micuţă. Ea e al nouălea copil în familie
În copilărie, vioara, sau scripca aşa cum o numeşte mama ei adoptivă, a fost refugiul Liudmilei. Este şi instrumentul care i-a şi asigurat un trai atunci când a emigrat în anii 90 peste Ocean.
Ioana Zamurka, mama artistei de la metrou: Cânta tot timpul. Mai venea o fată, o prietenă, la noi şi cânta din pian şi ea din scripcă. Tare frumos era când cântau acasă
Visul american s-a transformat în coşmar. Liudmila s-a îmbolnăvit, iar costul tratamentului medical a lăsat-o, pe rând, fără prieteni şi fără casă. În plus, în urmă cu câţiva ani i s-a furat şi vioara, o comoară de 10.000 de dolari, la care cânta pentru a-şi câştiga existenţa.
Chiar şi aşa, cu lacrimi în ochi, mama adoptivă o sfătuieşte să nu revină acasă.
Ioana Zamurka, mama artistei de la metrou: Eu o iubesc şi mi-e jale că a ajuns aşa. Acasă nu are la ce veni aici. Eu azi sunt, mâine poate mor. Ce să facă ea aici?
Prietenii din copilărie o îndeamnă totuşi pe Liudmila să se întoarcă în Republica Moldova, unde ar putea deveni profesoară de muzică. În cealaltă parte a lumii, impresionaţi de povestea femeii, americanii au strâns din donaţii 100.000 de dolari.