Spania a legalizat eutanasia și sinuciderea asistată
Parlamentul spaniol a aprobat, joi, legea care legalizează eutanasia și sinuciderea asistată, fiind printre puținele state europene care oferă astfel de alternative pacienților cu boli incurabile sau celor care suferă răni critice.
De Redactia Observator la 18.03.2021, 16:38- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
O prioritate pentru guvernul socialist condus de premierul Pedro Sanchez, legea a fost adoptată cu 202 voturi pentru, 141 împotriva și 2 abțineri. Astfel, Spania devine a patra țară din UE în care sinuciderea asistată și eutanasia sunt posibile, alături de Olanda, Belgia și Luxemburg.
Și Portugalia a adoptat o lege asemănătoare în luna ianuarie, dar a fost blocată, în această săptămână, de Curtea Constituțională.
"Astăzi am devenit o țară mai umană, mai corectă și mai liberă. Legea eutanasiei, cerută de cetățeni, a devenit, în sfârșit, o realitate", a transmis premierul Pedro Sanchez, pe Twiiter, la câteva minute după încheierea votului. Acest lucru a fost posibil datorită "tuturor celor care au luptat neobosiți pentru dreptul de a muri cu demnitate", a mai adăugat șeful Executivului spaniol.
Legea prevede că o persoană ce suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferinţă intolerabilă.
Și alte state permit sinuciderea asistată sau eutanasia pasivă, prin oprirea tratamentelor care îi țin în viață pe pacienții în stadii terminale.
Legea, la care vor putea recurge adulţii cu reşedinţa legală în Spania, cu boli grave sau incurabile, va intra în vigoare în termen de trei luni pentru a permite crearea unor comisii de control regionale care vor examina şi autoriza cererile. Cu toate astea, medicul poate respinge cererea pacientului dacă criteriile nu sunt îndeplinite.
Această decizie a fost, însă, respinsă de Biserica Catolică și de extrema dreaptă spaniolă, iar unii medici au pus problema implementării ei.
Eutanasia este "o formă de crimă din moment ce presupune ca un om să provoace moartea altui om", au transmis reprezentanții Bisericii Catolice.
Problema eutanasiei a atras de multă vreme atenţia opiniei publice din Spania. Dezbaterea s-a accentuat mai ales după decesul lui Ramon Sampedro, devenit tetraplegic la vârsta de 25 de ani şi care a cerut apoi vreme de 30 ani în justiţie dreptul la eutanasie. După ce infracţiunea s-a prescris, una dintre prietenele sale a recunoscut în faţa justiţiei că participase în 1998 la sinuciderea asistată a lui Ramon. Cazul a inspirat filmul 'Mar Adentro', al lui Alejandro Amenabar, recompensat cu un Oscar în 2004.