Spaniolii, eliberați după 49 de zile de izolare
Vremea însorită a scos în parcuri sute de mii de oameni, în ţările care au relaxat restricţiile impuse de pandemie. Cel mai mult s-au bucurat spaniolii care au fost nevoiţi să rămână, aproape şapte săptămâni, închişi în case.
De Redactia Observator la 03.05.2020, 15:12- Parcurile şi bulevardele s-au umplut de oameni.
- Franţa va ridica primele restricţii peste o săptămână.
Autorităţile subliniază că distanţarea socială şi celelalte măsuri de precauţie trebuie respectate în continuare.
Jose Angel: Am avut o senzaţie de libertate! Iar când am trecut pe lângă spital, i-am aplaudat pe medici.
Pentru spanioli, a fost o adevărată eliberare. După mai bine de o lună şi jumătate de izolare în locuinţe, au putut din nou să se plimbe şi să alerge în aer liber. Parcurile şi bulevardele marilor oraşe s-au umplut de oameni fericiţi.
Dario Gonzalez: Este fantastic să putem respira din nou aer curat, iar mişcarea ne face bine!
În ţara cu aproape un sfert de milion de contaminaţi, majoritatea restricţiilor se menţin.
Copiii, adulţii şi vârstnicii pot ieşi numai în intervale diferite ale zilei. Iar măştile devin, de mâine, obligatorii în vehiculele de transport public.
Pedro Sanchez: Guvernul Spaniei va distribui, în toată ţara, şase milioane de măşti, în principalele noduri de transport public.
Şi în trenurile Eurostar, care leagă Marea Britanie de Franţa, călătorii vor purta măşti sau eşarfe. Altfel nu li se va permite să urce în vagoane.
Franţa va ridica primele restricţii peste o săptămână şi, ca măsură de precauţie, a prelungit starea de urgenţă până la 24 iulie.
Autorităţile de aici au în vedere şi o măsură radicală: carantină de 14 zile pentru toţi călătorii proveniţi din zone de focar ale epidemiei, chiar dacă nu sunt infectaţi.
Christophe Castner: Ne bazăm în primul rând, cum a spus şi prim-ministrul, acum câteva zile, în Adunarea Naţională, pe simţul civic al francezilor.
Relaxarea a început deja, în forme diverse, în ţările din centrul Europei. În Austria s-au redeschis aproape toate magazinele şi saloanele de coafură. Restaurantele şi hotelurile vor mai aştepta câteva săptămâni.
Şi Germania a iniţiat revenirea la normal, dar concertele rămân strict interzise. În aceste condiţii, un tânăr întreprinzător a avut o idee inedită: o discotecă în aer liber la care oamenii au petrecut. în maşini.
Holger Bosch: Toţi s-au distrat pe cinste. Au avut într-adevăr sentimentul că sunt împreună, deşi, fizic, nu puteau fi.
Oamenii au putut ieşi să se bucure de soare şi în Statele Unite, deşi aici virusul continuă să facă peste 1500 de victime în fiecare zi. Locuitorii din Washington sau Atlanta au putut admira patrulele acrobatice ale aviaţiei şi marinei, în noi zboruri de omagiere a personalului medical.
Vizitatorii au revenit şi în Central Park din New York, sub privirile a 1000 de poliţişti care vegheau la menţinerea distanţării sociale.
Bill De Blasio: Oricine va încerca să nesocotească aceste reguli de bază. va primi imediat cu o somaţie din partea poliţiei, iar aceste somaţii sunt foarte severe.
În multe ţări, însă, epidemia nici nu a atins punctul maxim. Rusia a raportat peste 9.000 de noi cazuri în 24 de ore. Primarul Moscovei estimează că doi la sută din locuitorii oraşului sunt purtători ai virusului.
Iar în Marea Britanie numărul deceselor a trecut de 28.000 şi îl va întrece, probabil, pe cel din Italia. Sunt pierderi dureroase pentru fiecare din familiile afectate.
Sever criticat pentru ezitările din prima fază a epidemiei, premierul Boris Johnson este mult mai prudent după ce s-a luptat, personal, cu virusul. El a mărturisit, într-un interviu, că, în timp ce primea oxigen, la terapie intensivă, medicii considerau că are doar 50 la sută şanse de supravieţuire.
În semn de recunoştinţă, va da prenumele celor doi doctori care l-au îngrijit, ambii numiţi Nicholas, fiului său venit pe lume chiar în aceste zile.