„Sri Lanka este în faliment”. Premierul anunţă cea mai gravă criză economică din ultimele şapte decenii
Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe din Sri Lanka a declarat că naţiunea se află „în faliment” şi că se confruntă cu „cea mai cruntă criză economică din ultimele şapte decenii”, relatează CNN.
De Redactia Observator la 07.07.2022, 17:11- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Sri Lanka se confruntă cu una dintre cele mai severe crize financiare din ultimii 70 de ani. Milioane de locuitori se zbat pentru a se mai putea aproviziona cu mâncare, medicamente şi carburanţi.
Prim-ministrul tării a declarat că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional cu scopul de a readuce economia ţării pe un făgaş normal sunt dificile deoarece naţiunea se afla deja în pragul falimentului la începutul discuţiilor. “Poziţia noastră din cadrul negocierilor este cea a unei tări falimentate. Ne confruntăm cu o situaţie mult mai dificilă şi mai complicată decât în trecut”, a spus Ranil Wickremesinghe într-o sedinţă a Parlamentului, potrivit BBC.
Datorită instabilităţii economice în care naţiunea se află în acest moment, acesta a explicat că Fondul Monetar Internaţional cere un plan elaborat cu privire la modul în care Sri Lanka îşi va putea plăti datoria. “Vom ajunge la un numitor comun abia atunci când vor fi mulţumiţi cu acest plan”, a declarat prim-ministrul.
Cea mai grea criză din ultimii 70 de ani
În majoritatea oraşelor din Sri Lanka, oamenii stau la cozi infernale în benzinării, şcolile au fost închise, iar combustibilii au fost limitaţi doar în cazul nevoilor speciale. Ministrul Energiei din Sri Lanka, Kanchana Wijesekera, a declarat că o asemenea criză era inevitabilă la un moment dat, însă războiul Rusiei din Ucraina a înrăutăţit dramatic situaţia tării.
Inflaţia este prognozată că va creşte până la 60% în Sri Lanka, însă liderii speră că vor reuşi să încheie o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional până la finalul lunii august.