Ștefan, voluntarul român care a fost în prima linie, la incendiul de la Notre Dame
Un român de 19 ani a fost în prima linie în noaptea incendiului dramatic de la Notre Dame. Ştefan este voluntar şi îi ajută pe pompieri să reconstituie din imagini şi filmuleţe cauzele unei tragedii.
De Redactia Observator la 18.04.2019, 16:31Un român de 19 ani a fost în prima linie în noaptea incendiului dramatic de la Notre Dame. Ştefan este voluntar, dar și jurnalist-reporter, şi îi ajută pe pompieri să reconstituie din imagini şi filmuleţe cauzele unei tragedii. O primă ipoteză luată în calcul ar fi un scurt-circuit la un lift folosit de muncitorii care restaurau clădirea. Între timp, bogaţi şi săraci donează deopotrivă pentru a reda omenirii Catedrala Notre Dame. S-a strâns deja 1 miliard de euro.
Ştefan a fost în mijlocul evenimentelor la Notre Dame. Este voluntar al inspectoratului pentru situații de urgență francez şi nu e prima misiune pe care o documentează cu poze şi imagini video din teren.
Tânărul a fost impresionat deopotrivă de curajul pompierilor şi de emoţia oamenilor care cădeau în genunchi în stradă şi se rugau ca monumentul să fie salvat la timp.
ŞTEFAN AMARICA, jurnalist-reporter: Nu îmi venea să cred! Era o imagine impresionantă! A fost o intervenţie foarte, foarte grea. Periculoasă. Le era frică pompierilor că se va prăbuşi catedrala pe ei.
Imaginile tânărului român au ajuns și pe pagina de Facebook Code Rouge, a grupului de voluntari din care face parte.
Un erou în infernul de la Notre Dame a fost preotul Jean Marc-Fournier, care a fost rănit și în atacurile teroriste de la Bataclan. Preotul a intrat în flăcări înainte de sosirea salvatorilor pentru a salva coroana de spini a lui Isus şi haina regelui Ludovic cel Sfânt. Relicvele au fost, apoi, predate pompierilor.
ŞTEFAN AMARICA, jurnalist reporter: Pe la 19 şi ceva au început să ajungă primele autospeciale ale pompierilor. Flăcările erau foarte vizibile. Cred că se putea vedea incendiul din orice colţ al Parisului!
Filmate din aer, distrugerile sunt copleşitoare. Acoperişul este topit, pereţii înnegriţi dar catedrala este încă în picioare. Soarta catedralei gotice cu o istorie de nouă secole a fost decisă în... 15-30 de minute, spun oficialii francezi. Pompierii au făcut tot ce le-a stat în putinţă să intervină înainte ca monumentul să se prăbuşească cu totul. Au coborât în braţe o statuie uriaşă amplasată pe colţul nordic al Catedralei.
Experţii cred că lucrările de reconstrucţie ar putea dura 10 - 15 ani. Preşedintele francez este mult mai optimist.
EMMANUEL MACRON, Președintele Franței: Vom reclădi catedrala Notre-Dame şi mai frumoasă! Vreau ca lucrările să fie încheiate în cinci ani. Putem s-o facem!
Focul a ars 8 ore şi a provocat trei mari găuri în structură: la spirale, naos şi la bolta naosului nordic. Cea mai afectată parte este acoperişul. Pădurea, cum mai era numit. Era construit din 1,300 de stejari şi a ars aproape în totalitate. S-au prăbuşit şi bucăţi din bolta din beton care îl susţinea.
Reconstrucţia presupune o muncă titanică. Ar fi aproape imposibil de reconstruit acoperişul din lemn. Cel mai greu va fi să se găsească materia primă. Copaci de mărimea celor folosiţi în secolul 13 nu mai există. Un deceniu ar dura, estimează specialiştii numai instruirea meşterilor pentru acest proiect.
Cea mai la îndemână variantă este ca acoperişul să fie refăcut pe o structură metalică sau din beton. Modern, noul acoperiş va îngloba inclusiv senzori pentru ca astfel de tragedii să fie evitate pe viitor. Iar construcţia lui s-ar încadra în termenul anunţat de preşedintele Macron.
Mobilizarea pentru Notre Dame este impresionantă. În 48 de ore s-au strâns peste un miliard de euro. Uniţi de tragedie, mii de oameni s-au rugat din nou în stradă seara trecută
Mesaje de solidaritate curg din toată lumea.
PAPA FRANCISC: Dragi fraţi şi surori, m-a durut şi sunt alături de voi toţi, de cât de mult s-au luptat aceşti oameni să salveze catedrala!
O posbilă cauză a dezastrului ar fi un scurtcircuit la un lift folosit pentru restaurarea clădirii.