Strategia UE privind Ucraina a eşuat, spune Viktor Orban: Toată lumea ştie, dar nu îndrăzneşte să o spună cu voce tare
Război în Ucraina. Strategia Uniunii Europene referitoare la războiul din Ucraina ''a eşuat'' şi blocul ar trebui să creeze un plan B, în măsura în care ucrainenii nu vor câştiga pe câmpul de luptă, a declarat vineri pe postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, potrivit Agerpres.
De Redactia Observator la 27.10.2023, 11:47Aflat la Bruxelles pentru a lua parte la un summit al UE, Orban a notat că are loc o "mare bătălie" în special legat de sprijinul pentru Ucraina. El a afirmat că nu vede niciun motiv ca Ungaria să trimită banii contribuabililor pentru a sprijini Ucraina.
UE urmează să decidă, în decembrie, o revizuire a bugetului său pe 2021-2027, în valoare de 1,1 mii de miliarde de euro, deja împovărat de cheltuielile de urgenţă făcute în timpul pandemiei de COVID-19 şi de la invazia rusă din Ucraina din 2022, aminteşte Reuters. Executivul comunitar a propus ca statele membre să-şi majoreze contribuţia la bugetul comun pentru a asigura 50 de miliarde de euro pentru Ucraina şi alte 15 miliarde pentru migraţie. O altă propunere ar aloca 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina.
"Am constatat că această propunere nu a mers cum trebuie şi nu este adecvată ca bază pentru negocieri serioase, aşa încât am respins-o", a explicat Orban, adăugând că "a fost o bătălie mare, mai ales în problema ucraineană".
Potrivit lui Orban, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că strategia Bruxellesului de a trimite bani şi ajutor militar Ucrainei pentru a o ajuta în lupta sa împotriva Rusiei a eşuat.
Orban: Toată lumea ştie, dar nu îndrăzneşte să o spună cu voce tare
"Astăzi toată lumea ştie, dar nu îndrăzneşte să o spună cu voce tare, că această strategie a eşuat. Este evident că nu o să meargă... ucrainenii nu vor câştiga pe câmpul de luptă, ruşii nu vor fi învinşi pe câmpul de luptă şi nu se pune problema ca preşedintele rus să-şi piardă poziţia", a susţinut premierul ungar, subliniind că este nevoie de un plan B şi de un cost estimativ al acestuia. "Odată ce vom şti cât costă, putem împărţi această sarcină între noi, şi nu invers", a punctat el.
Premierul naţionalist ungar, care a avut ciocniri repetate cu Bruxellesul în ultimii 13 ani în legătură cu politicile sale, despre care criticii afirmă că au erodat valorile democratice ale ţării, a mai apreciat că este nevoie de o schimbare de leadership la Bruxelles, la alegerile europene de anul viitor.