SUA nu mai sancționează principala companie care construiește Nord Stream 2, gazoductul care a inflamat UE
Rusia a salutat joi decizia SUA de a ridica sancțiunile care vizau o companie germană care a coordonat lucrările la Nord Streem 2. Administrația Biden a impus sancțiuni miercuri companiilor și navelor rusești pentru munca lor la Nord Stream 2, dar a renunțat la sancțiuni pentru compania germană care gestionează proiectul.
De Redactia Observator la 20.05.2021, 17:53Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitry Peskov, a descris decizia ca pe un „semnal pozitiv”. Conducta va transporta gaze naturale din Rusia în Germania, amplificând pârghiile Rusiei ca furnizor vital de energie în Europa. Nord Stream a inflamat spiritele în UE, unde este văzută ca un măr al discordiei. Cu ajutorul ei, Rusia ocoleşte Ucraina. Într-o tabară se află Rusia, ca furnizor, şi Germania împreună cu alte state europene, în calitate de beneficiari vs. statele de tranzit de până acum, mai ales Ucraina, dar şi Polonia şi ţările baltice. Aceste țări nu vor mai încasa taxe de tranzit, dar principala îngrijorare este folosirea gazoductului pe post de unealtă de presiune și șantaj din partea Kremlinului. O altă tabară este reprezentată de SUA cu propriile interese, de a vinde gaz lichefiat Germaniei, considerabil mai scump decât gazul rusesc.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a anunţat miercuri, într-o scrisoare adesată Congresului, că a decis să sancţioneze mai multe entităţi ruseşti implicate în acest proiect. Însă compania Nord Stream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi CEO-ul acesteia Matthias Warnig, un german, apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, beneficiază de o derogare de la aceste sancţiuni, precizează Blinken. Administraţia Biden a impus sancţiuni companiei şi conducerii acesteia, însă le-a ridicat imediat, din cauza unor îngrijorări cu privire la securitatea naţională, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, scrie Reuters.
Această decizie intervine în contextul în care administraţia democrată a lui Joe Biden încearcă să restabilească relaţii bune cu Germania, puse la grea încercare de către fostul preşedinte republican Donald Trump. Derogările nu au un termen-limită şi pot fi suprimate de către secretarul de Stat. Și Joe Biden se opune proiectului Nord Stream 2, finanţat de gigantul rus public în domeniul gazelor naturale Gazprom, ale cărui lucrări au fost finalizate, până în prezent, în proporţie de 95%, în care vede un acord prost pentru Europa. Oficiali şi aleşi americani consideră că Rusia îşi sporeşte astfel influenţa economică şi politică în Europa, pe care o face mai dependentă de gazele naturale ruseşti. Ministrul german de Externe Heiko Maas a salutat această decizie americană. ”Noi o considerăm o măsură constructivă, despre care vom fi încântaţi să discutăm mai multe cu partenerii noştri de la Washington”, a declarat presei Maas.